REUTERS

Лабораторії Києва перезавантажені і не встигають вчасно видавати результати ПЛР-тестувань.

Про це голова медичної комісії Києва, депутат Київради від ВО «Свобода» Олег Гелевей заявив на прес-конференції в агентстві УНІАН.

«Поки що у світі явних покращень немає, але й немає геометричного росту чи явних погіршень… На жаль, у світі поволі, але росте кількість активних хворих, і все йде до того, що світ подолає планку у 3 млн активних хворих. Але все ж таки хотілося б, щоб прогнози про другу хвилю не справдилися, а по досягненню межі у 3 млн почалася позитивна динаміка, і пандемія пішла на спад… Хоча зрозуміло, що поки не буде вакцини, ця пандемія буде йти паралельно з нашим життям», - зазначив він.

Відео дня

За словами Гелевея, багато країн вже пройшли пік захворюваності, однак в Україні цифра активних хворих поки не зменшується.

Читайте такожКоронавірус в Україні 2020: останні новини станом на 27 травня (онлайн)

«У нас кількість виявлених випадків захворювання на добу стала - від 300 до 500 осіб. Останні два дні позитивна динаміка, тобто, кількість тих, хто одужав, значно більше кількості хворих - за минулу добу 321 людина захворіла, а 420 людей одужали. Але все ж таки у нас в країні активна кількість хворих перевищує 13 тис. осіб», - поінформував він.

Голова медкомісії столиці підкреслив, що кількість хворих на COVID-19 медиків занадто велика, якщо порівнювати її зі світовою статистикою.

Він також наголосив на дефіциті засобів індивідуального захисту для медичних працівників, зокрема костюмів біологічного захисту.

На думку Гелевея, основною проблемою міста є велика завантаженість лабораторій, які не встигають вчасно видавати результати ПЛР-тестування.

«Зараз лабораторія робить 500-700 аналізів на добу. Для Києва це дуже мало. Тут треба робити рішучі кроки, зокрема владі, щоб покращити ситуацію. Бо рятує лише, що у трьох провідних лікарнях, які займаються боротьбою з коронавірусом, - це Олександрівська лікарня та лікарні №4 та №9, є свої лабораторії», - підкреслив Гелевей.

За його словами, кількість ПЛР-тестувань на добу для Києва має становити близько 10 тисяч.

Як повідомляв УНІАН, заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарній лікар Віктор Ляшко заявив, що тестування методами полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) та імуноферментного аналізу (ІФА) для виявлення COVID-19 у деяких випадках робитимуться разом, щоб медики могли переконатися у правильності поставленого діагнозу.