В Україні пацієнтів з будь-якими симптомами ГРВІ тестуватимуть на коронавірус / фото ua.depositphotos.com

В Україні на COVID-19 тестуватимуть усіх, хто матиме ознаки гострого респіраторного вірусного захворювання.

Читайте такожВ Україні можуть ввести відповідальність за підробку тестів на коронавірус

Про це під час брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Відео дня

"Тепер будемо тестувати людей з будь-якими ознаками респіраторного захворювання, незалежно від того, чи відповідає симптоматика коронавірусній хворобі. Будь-які респіраторні захворювання - будуть проводити ПЛР-тести, щоб підтвердити чи спростувати діагноз COVID-19. При цьому плануємо робити не менше 1 мільйона тестів на місяць", - сказав він.

При цьому Степанов зазначив, що проводитимуть не лише ПЛР-тестування, але і швидкі ІФА-тести.

За словами міністра, якщо швидкий тест підтвердить наявність захворювання, то його результати потрібно буде підтвердити чи спростувати за допомогою ПЛР-тесту.

Коронавірус в Україні: що відомо

З початку пандемії в Україні на COVID-19 захворіли 885039 осіб; померли 14998. Минулої доби зареєстровано 12811 нових випадків COVID-19, померли 243 особи.

11 грудня заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко поінформував, що МОЗ оновило стандарти медичної допомоги при коронавірусній хворобі у частині підходів до тестування.

У наказі МОЗ уточнено, хто саме підлягає лабораторному обстеженню на РНК SARS-CoV-2, зокрема це особи: з підозрою на COVID-19; ознаками тяжкого гострого респіраторного синдрому (ТГРС); ознаками інших гострих респіраторних вірусних інфекцій; ознаками пневмонії.

Також, згідно з документом, передбачено перелік осіб, яким робитимуть попереднє скринінгове обстеження з використанням швидких тестів на визначення антигену SARS-CoV-2: з підозрою на COVID-19; ознаками ТГРС; ознаками інших ГРВІ; ознаками пневмонії; хто був у тісному контакті з особою з підтвердженим випадком на COVID-19; які повертаються з регіонів зі значним розповсюдженням COVID-19; які підлягають плановій госпіталізації.

Ляшко наголосив, що позитивний результат швидкого тесту на визначення антигену SARS-CoV-2 повинен бути підтверджений за допомогою ПЛР. Винятком є позитивний результат швидкого тесту на визначення антигену SARS-CoV-2 у пацієнтів, які відповідають визначенню підозрілого або ймовірного випадку захворювання на COVID-19.

Також МОЗ дозволило використовувати швидкі тести на визначення антигену SARS-CoV-2 для скринінгових досліджень медпрацівників та інших категорій працівників та при планових госпіталізаціях.