НСЗУ також буде платити медзакладам за лікування пацієнтів з коронавірусною інфекцією / фото УНІАН

При наданні медичної допомоги за програмою медичних гарантій у стаціонарних умовах пацієнт забезпечується харчуванням та перебуванням у лікарні безоплатно.

Про це повідомили в Національній службі здоров’я, інформує Урядовий портал.

"Заклади не мають права встановлювати плату за те, що гарантує програма медичних гарантій у рамках кожного з пакетів", - наголошується в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожВсі медичні заклади Києва забезпечені достатньою кількістю засобів захисту - Кличко

Також зазначається, що крім забезпечення харчуванням усіх госпіталізованих пацієнтів, в межах пріоритетної послуги медичної допомоги у складних випадках новонародженого пацієнта безоплатно забезпечують цілодобовим повним або частковим парентеральним (оминаючи шлунково-кишковий тракт) харчуванням. "Це дороговартісне харчування, за яке відтепер не потрібно платити батькам", - йдеться в повідомленні.

НСЗУ також буде платити медзакладам за лікування пацієнтів з коронавірусною інфекцією за трьома новими пакетами медичних послуг. Для пацієнтів з COVID-19 у критичному стані також передбачено безоплатне парентеральне харчування - внутрішньовенне введення поживних речовин.

"Разом з тим медзаклади мають право встановлювати плату за покращене харчування як додаткову медичну послугу, яка надається виключно за бажанням пацієнта. У такому випадку у лікарні повинно бути як мінімум два види харчування - базове безоплатне і покращене платне. Для того, аби брати плату з пацієнтів за додаткові послуги, власник і керівник медзакладу мають затвердити їх перелік та вартість. Оплачуються послуги пацієнтом офіційно через касу медичного закладу", - повідомили в НСЗУ.

Також у Службі нагадали, що в межах госпіталізації заклад має забезпечити медичні вироби, витратні матеріали та лікарські засоби з Національного переліку основних лікарських засобів. "Ліки, які заклад отримує через централізовані закупівлі, не включені до тарифу. У 2020 році такі ліки будуть постачатися в заклади так само, як і у 2019 році", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, з 1 квітня в Україні впроваджується гарантований пакет медичних послуг, який включає первинну допомогу, екстрену, амбулаторно-поліклінічну — це послуги профільного лікаря, до якого направив сімейний лікар; стаціонарну; паліативну медичну допомогу — обслуговування невиліковних хвороб (знеболення, допомога родинам пацієнтів, підтримка життєдіяльності, догляд за пацієнтом); медичну реабілітацію; медична допомога у зв'язку з пологами; реімбурсація лікарських засобів («Доступні ліки»).

Другий етап медичної реформи передбачає фінансування лікування конкретного пацієнта у стаціонарі за кошти лікарні з наступним відшкодуванням витрат Національною службою здоров’я. Зокрема, за цією схемою НСЗУ буде фінансувати стаціонарне лікування таких тяжких хвороб як інфаркт та інсульт у тих лікарняних закладах, які укладуть контракт зі Службою на цей вид медичної допомоги.

Читайте також: