У кінці жовтня – на початку листопада ми отримаємо точно таку ситуацію, як була весною в Італії чи Іспанії / фото УНІАН

Керівник Національної експертної групи з інфекційного контролю, кандидат медичних наук, інфекціоніст Андрій Александрін впевнений: державні карантинні заходи хаотичні і неефективні, тому більш масова епідемія вже на підході.

Читайте такожКашель і коронавірус: лікар висловив стурбованість через "популярний" симптом у дітей

Щодо карантину в школах "кінцева постанова головного санлікаря вийшла 22 серпня. Скажіть, чи можливо за тиждень підготуватися до навчального сезону?" – риторично запитує під час інтерв'ю Glavcom.ua доктор Александрін.

Відео дня

Подальший розвиток ситуації із захворюваністю школярів, на думку інфекціоніста, неминуче виглядатиме так:

"Я впевнений, ситуація буде такою: в кінці вересня всі школи закриються. Як інфекціоніст розумію: в кінці жовтня – на початку листопада ми отримаємо точно таку ситуацію, як була весною в Італії чи Іспанії, коли до лікарні звозитимуть величезну кількість хворих, і медики змушені будуть з трьох пацієнтів обирати одного, чиї шанси на одужання найвищі, і лікувати його".

Також лікар Александрін категорично відкинув можливість того, що в найближчий рік буде розроблена успішна вакцина від вірусу SARS-CoV-2. Натомість спеціаліст висловив переконання, що майбутнє – за застосуванням противірусних препаратів, які знижують вірусне навантаження й тим допомагають імунній системі впоратися з новою для неї інфекцією. А зовсім не за виробленням імунітету шляхом вакцинації і не за наївною спробою уникнути інфікування строгими карантинними заходами:

"Особисто я більше сподіваюсь на те, що фармкомпанії зможуть найближчим часу розробити ефективні противірусні препарати, які реально допоможуть знизити смертність. При цьому я переконаний: усе наше населення рано чи пізно перехворіє на COVID-19".

Коронавірус в Україні: що відомо