Ілюстрація / REUTERS

Кількість виявлення нових випадків зараження коронавірусом в Україні поступово сповільнюється, проте це не свідчить про стійку тенденцію до зниження захворюваності загалом.

Читайте такожВ Україні поки вдається уникнути піку захворюваності на COVID-19 - міністр

Країна перебуває на плато, оскільки серйозного пікового стрибка хвороби у нас ще не відбулося. Про це в інтерв'ю «Обозревателю» розповів головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Відео дня

"Через карантин спалах розвивається потихеньку, ми розтягуємо його в часі, а значить, наше плато може бути значно довшим, ніж у країнах ЄС", – зазначив він.

Ляшко уточнив, що в багатьох країнах Європи вже були і стрибок, і плато, тому тенденція захворюваності на COVID-19 пішла на зниження.

"У нас цей процес може бути розтягнутий, але ми потихеньку будемо відпускати карантинні заходи, щоб запрацювала економіка", – пояснив головний санлікар країни.

Він підкреслив, що, за прогнозами, в Україні могло бути 180 тисяч хворих, втім, нині їх трохи більше 10 тисяч. Стрімкого поширення не відбулося.

"Ми перейшли на тихе плато, фіксуємо нові випадки, які, враховуючи тих, хто одужав і помер, щодня не перевищують рамку зростання 10%. Рухаємося за оптимістичним прогнозом розвитку епідемії в Україні, за якого зростання кількості хворих не перевищує 30% щодня. За такого сценарію наша система охорони здоров'я впорається з навантаженням", – запевнив Ляшко.

Як повідомляв УНІАН, за даними МОЗу, станом на ранок в Україні зафіксовано 10 тис. 406 випадків захворювання на COVID-19.