REUTERS

Робоча група з комплексного аналізу поводження з особливо небезпечними патогенами в Україні рекомендує Апарату Ради національної безпеки і оборони України звернутися до Кабінету міністрів із пропозицією щодо позапланової перевірки діяльності установ мікробіологічного профілю та стану їх захищеності.

Про це УНІАН повідомили у прес-службі Апарату РНБО.

Зазначається, що члени робочої групи, яку очолює заступник секретаря РНБО України Олексій Соловйов, під час засідання заслухали й обговорили інформацію стосовно доцільності створення єдиного загального реєстру лабораторій, що працюють зі збудниками різних груп патогенності, та проводять бактеріологічні, серологічні та санітарно-мікробіологічні дослідження харчових продуктів та об’єктів навколишнього середовища.

Відео дня

Читайте такожУ трьох областях України за добу не виявили жодного випадку COVID-19

Також було обговорено питання щодо створення реєстру лабораторій, які працюють із особливо небезпечними патогенами, та реєстру штамів особливо небезпечних мікроорганізмів з метою запобігання їх незаконному та несанкціонованому використанню, а також виявлення загроз національним інтересам і національній безпеці України.

Відкриваючи засідання робочої групи, заступник секретаря РНБО зазначив, що пандемія коронавірусної інфекції продемонструвала вразливість сучасного суспільства перед вірусними інфекціями та потенціал їх використання як біологічної зброї для здійснення масштабних терористичних актів.

За його словами, з огляду на ситуацію, що склалася в світі, необхідно посилити заходи щодо забезпечення біологічної безпеки України. «Необхідно розробити сильну і скоординовану відповідь для відстоювання національних інтересів України», - заявив він.

Серед першочергових заходів, за словами Соловйова, - «термінове оновлення» нормативно-правової бази у сфері здійснення біозахисту, яка має бути гармонізована із міжнародними стандартами, а також інвентаризація діяльності установ мікробіологічного профілю та стану їх захищеності.

«Нам необхідна загальна державна система індикації біологічних патогенних агентів, порядок оперативного реагування на них та дієві механізми реагування всіх державних структур на надзвичайні ситуації, пов’язані із патогенами», - наголосив він.

Робоча група, до складу якої увійшли відомі вчені-епідеміологи, мікробіологи та інфекціоністи, фахівці з питань безпечності харчових продуктів та ін., надала Апарату РНБО ряд рекомендацій щодо необхідності вжиття заходів до забезпечення біобезпеки України.