Ілюстрація / REUTERS

У Міністерстві охорони здоров'я нагадали про штрафи за порушення карантину для закладів громадського харчування, салонів краси і магазинів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це представники МОЗ заявили на брифінгу за результатами засідання уряду.

Головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко нагадав, що, за даними Держпродспоживслужби, кожен шостий об’єкт порушує протиепідемічні норми.

Відео дня

Читайте такожЗ понеділка реакція влади на порушення карантинних обмежень буде жорсткішою - МОЗ

«І коли ми говоримо про дотримання протиепідемічних норм всіма: і людьми, і бізнесом, то ми повинні розуміти, що наша спільна мета - подолати епідемію коронавірусної хвороби. Ніхто не зацікавлений в продовженні карантину, нам всім важко, але ми повинні дотримуватися прописаних на сьогодні норм», - наголосив Ляшко.

Він нагадав про ключові рекомендації для магазинів, салонів краси, офісів, ресторанів та інших закладів: працівники зранку обов’язково мають проходити температурний скринінг та обробляти руки антисептиком; відвідувачі допускаються в масках, які прикривають і обличчя, і ніс, по одній людині на 10 кв.м. та повинні мати можливість обробити руки антисептиком; в громадському транспорті дозволено перебувати лише у масці; у громадській транспорт допускається лише кількість осіб рівна кількості місць для сидіння.

«Якщо ти заходиш до приміщення, наприклад, у супермаркет або торгово-розважальний центр, і ти не користуєшся маскою, то на тебе може бути накладений штраф у 17 тис. грн. Ви повинні це знати. Якщо ти - власник того чи іншого закладу і ви не дотримуєтеся тих правил, які встановлені в нашій країні, то на тебе може бути накладений штраф вже від 170 до 340 тис. грн», - пояснив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Він зазначив, що ці норми так детально пояснюються, бо якщо їх дотримуватися, то рівень захворюваності знизиться, а необхідність у поверненні до жорсткого карантину пропаде.

«Ми просимо вже протягом 10 днів. Звертався вже неодноразово президент, звертався прем’єр-міністр, і кожного ранку я звертаюсь до вас на брифінгу. Я ще раз хочу наголосити, що це все заради вашого здоров’я, шановні українці. Дотримуйтесь правил і будьте здорові», - підкреслив Степанов.

Як повідомляв УНІАН, в Україні на ранок 19 червня зареєстровано 34 тис. 984 лабораторно підтверджені випадки COVID-19, з них 985 летальних, 16 тис. 33 пацієнта одужали. За добу зафіксовано 921 новий випадок.