Посилення карантину на вихідних все ж допомогло зменшити кількість інфікованих / фото REUTERS

Поки рано пов'язувати останню статистику з карантином вихідного дня, впевнена виконавчий директор Національної експертної групи з інфекційного контролю Катерина Сояк. Однак, деякі її колеги кажуть, що посилення карантину на вихідних все ж допомогло.

Про це пише РБК-Україна.

Читайте такожКоронавірус в Україні: за добу одужала рекордна кількість пацієнтівЗа словами Сояк, розрив ланцюга передачі хвороби зменшує кількість інфікованих, але міста не особливо дотримувалися карантину.

Відео дня

Водночас, президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров, який входить у робочу групу МОЗ з розробки протоколу лікування пацієнтів з коронавірусом, вважає, що карантин вихідного дня все ж таки був ефективним.

"Важливо, що у нас нема збільшення кількості нових випадків у порівнянні з попередніми тижнями. Друге - це зростання кількості одужавших, яких стає більше, ніж нових хворих", - заявив він.

Лікар-інфекціоніст, викладач Школи охорони здоров'я НаУКМА Володимир Курпіта допустив, що на останніх цифрах у статистиці хворих могли позначитися відразу кілька факторів: карантин і сезонність, адже в грудні респіраторні захворювання трохи слабшають, і економічна складова.

"На нашу думку, одна з причин поліпшення статистики COVID-19 може бути в тому, що кількість ПЛР-тестів з середини листопада почала знижуватися", - сказав РБК-Україна керівник Центру економіки охорони здоров'я Київської школи економіки, колишній заступник голови МОЗ Павло Ковтонюк.

Нагадаємо, Кабмін опублікував постанову про продовження карантину з посиленням у січні. Разом з тим там не виключають посилення карантину раніше 8 січня, якщо захворюваність коронавірусом в Україні різко почне зростати.

Карантин вихідного дня та коронавірус в Україні: що відомо