Поки що необхідності розгортати інфекційний госпіталь у Києві немає / фото funtime.kiev.ua

У Києві, Одесі та Маріуполі почали готуватися до розгортання інфекційних госпіталів на базі великих приміщень, зокрема, у столиці це може бути Палац спорту.

Як повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook, на останній нараді у президента Володимира Зеленського ухвалено ряд рішень для боротьби з епідемію СOVID-19.

«За наказом президента в Києві, Одесі, Маріуполі починається підготовка до розгортання великих інфекційних госпіталів на випадок перевантаження медичних закладів першої та другої хвилі. Закупається все необхідне обладнання для того, щоб нові госпіталі змогли почати роботу за лічені дні. Госпіталі плануємо розміщувати в існуючих великих приміщеннях – в Києві це може бути Палац спорту. Поки що такої необхідності немає, але ми повинні бути повністю готові», - написав він.

Відео дня

Також, додав Радуцький, президент доручив готувати відомчі лікарні та заклади, підпорядковані Національній академії медичних наук, до прийняття хворих на СOVID-19. «Завдяки цьому рішенню значно збільшуємо кількість ліжкомісць», - пояснив він.

Крім того, поінформував голова Комітету, за наказом президента, Міністерство охорони здоров’я має збільшити кількість ПЛР-тестів з 30-35 тис. до 50 тис. на добу. «Уряд надав 260 млн грн на збільшення кількості тестувань на коронавірус, з яких 100 млн на контрактування приватних лабораторій, 160 млн грн на додаткову закупку реагентів та лабораторного обладнання», - зауважив він.

Читайте такожСтудентів переведуть на дистанційне навчання через COVID-19, а канікули розпочнуться раніше - Радуцький

Серед іншого, пише Радуцький, ухвалено рішення про залучення інтернів до роботи в інфекційних відділеннях. «Залучаємо інтернів та студентів старших курсів медичних ВНЗ до роботи в інфекційних відділеннях. Відповідні законодавчі зміни набули чинності ще влітку. Є чіткі протоколи лікування пацієнтів з СOVID-19, і я впевнений, що під наглядом досвідчених лікарів наші молоді фахівці зможуть надавати кваліфіковану допомогу», - додав він.

Голова Комітету також повідомив, що президент доручив МОЗ збільшити запаси засобів індивідуального захисту та медичних препаратів, які застосовуються при лікуванні ускладнень коронавірусної хвороби. «Має бути встановлений незнижуваний запас ЗІЗ та препаратів, якого вистачить на тривалий час», - зазначив він.

«Президент також доручив вирішити проблему із забезпеченням киснем. До кінця місяця місцева влада має обладнати 80% ліжкомісць з хворими на коронавірус подачею кисню. Для цього уряд виділив регіонам 572 млн грн», - додав Радуцький.

Читайте такожУ Раді пропонують штрафувати за пропуск людей у приміщення без масок - Радуцький

Коронавірус в Україні

  • В Україні перший випадок зараження коронавірусом був зафіксований у березні. Також навесні був введений жорсткий карантин, який з настанням літа почали поступово пом'якшувати.
  • На сьогоднішній день в країні число хворих досягло 261 034 тис. За останню добу виявлено 4768 хворих. Всього від хвороби померли 4972 людини, а 113 507 пацієнтів одужали.
  • Кількість заражень в країні зростає з кожним днем, а за прогнозами експертів до листопада в Україні фіксуватимуть до 10-12 тис. нових хворих щодня.
  • У зв'язку із загостренням ситуації з поширенням коронавірусу, Міністерство освіти вже рекомендувало перевести школи на дистанційне навчання.