Українські лікарі низько оцінюють готовність системи охорони здоров'я / фото УНІАН

Лікарі оцінюють як низьку готовність української системи охорони здоров'я до боротьби з коронавірусною хворобою COVID-19.

Як передає кореспондент УНІАН, про це під час презентації результатів соціологічного дослідження "Коронавірус очима медпрацівників України" розповів директор Дослідницької компанії "Active-group" Олександр Позній.

Читайте такожЗарплата лікарів буде збільшена на 30% - Гончарук

Відео дня

Так, медиків запитали, чи готова система охорони здоров'я і саме їхній медичний заклад до COVID-19, а також щодо рівня підготовки персоналу. "Самі лікарі вважають, що система охорони здоров'я готова до боротьби з пандемією на 1,97 бала з 5 можливих. Готовність саме медичного закладу - на 2,2 бала з 5 можливих. А рівень підготовки персоналу на 2 і майже 2,5 бала з 5 можливих. Відповідно, ми бачимо дуже низькі оцінки, які самі лікарі ставлять готовності всієї системи охорони здоров'я до боротьби з пандемією", - розповів Позній.

Також лікарів запитали, чи забезпечують реальну боротьбу з пандемією карантинні заходи, що запроваджуються в Україні. "51% сказали, що "швидше так", і ще 7% сказали, що "цілком так". Тобто, в принципі, більшість лікарів вважають, що заходи достатні", - сказав Позній і додав, що тих, хто вважає, що заходів "швидше недостатньо", або ж вони зовсім не забезпечують боротьбу з пандемією, – майже 30%.

На питання щодо того, наскільки карантинні заходи, що запроваджені державою, є адекватними ситуації, 20% назвали їх "повністю адекватними", а ще 40% вважають ці заходи недостатніми і висловлюються за жорсткіші заходи; 26% вважають, що необхідно було запроваджувати принципово інший підхід до карантину.

Крім того, на питання, наскільки карантинні заходи були своєчасними, майже 50% відповіли, що вони є своєчасними, а ще 33% вважають, що заходів було вжито запізно. На думку 3,7% опитаних, заходів було вжито зарано.

На питання стосовно оцінки ефективності роботи органів влади у боротьбі з пандемією, центральну владу лікарі оцінили на 2,1 бали з 5 можливих, а місцеву владу - на 2,3 бали.

Стосовно організації місцевою владою доставки медичного персоналу на роботу, майже всі лікарі постави негативні оцінки. Середня оцінка - 2,1 бала. "Коли ми збирали якісну інформацію з лікарів, вони більше казали, що або вони самі замовляють таксі, або це знайомі, друзі підвозять, або волонтери", - пояснив Позній.

Щодо оцінки пропозиції про необхідність масового тестування населення на коронавірус SARS-CoV-2 53,9% вказали, що масове тестування необхідно зробити, ще 30% вважають, що це бажано зробити, але не обов'язково.

Крім того, на питання щодо якості тестів на коронавірус SARS-CoV-2, які наразі є в Україні, середня оцінка медиків склала 2,5 бала. "На 1, 2 і 3 бали ці тести сумарно оцінили майже 75% від всіх медиків. Тобто, в принципі, медики не дуже схвально оцінюють якість тих тестів, котрі зараз є в Україні", - зауважив представник компанії.

На питання, чи вважають лікарі адекватним реальності той потік інформації щодо захворювання, який є в медіа, то 20% вважають його повністю адекватним, 19% вважають, що медіа перебільшують ризики; ще 20% вказують, що ризики применшуються; 14,5% вважають, що потік "повністю неадекватний"; 26% не змогли відповісти на це запитання.

Водночас, на питання, коли, на думку медиків, можна буде пом'якшувати карантинні заходи, 20% сказали, що вже в квітні; 38% сказали, що в кінці травня - на початку червня; ще майже 25% лікарів узагалі не змогли визначитися з відповіддю.

Стосовно безпеки медиків на робочому місці 45% вказали, що відчувають себе "швидше у небезпеці", 24% – почуваються "у повній небезпеці" на робочому місці.

Крім того, медикам поставили питання щодо забезпечення засобами особистого захисту під час роботи, а саме, захисними рукавичками, окулярами, масками, костюмами та дезінфекторами. "Найкраще вони забезпечені захисними рукавичками - майже 3 бали з 5 можливих. Маски - 2,6 бала і захисними окулярами - на 2,3 бала", - розповів Позній і додав, що наявність дезінфекторів оцінили на 3,1 бала, а наявність захисних костюмів оцінили лише на 2 бали.

Стосовно зміни заробітної плати під час карантину 60% лікарів вказали, що зарплата не змінилася; 12% вказали, що зарплата трохи зменшилася; 17% - істотно зменшилася; 4,4% лікарів не змогли відповісти на це питання; близько 2% вказали, що їхня заробітна плата трохи збільшилася.

Читайте такожВ Україні стрімко зростає кількість інфікованих COVID-19: уже понад 7 тисяч випадків (відео)

Водночас на питання, чи є для лікарів доплата до зарплати мотивацією ризикувати своїм життям під час епідемії, 27% сказали, що це є принциповим; ще 27% відзначили, що це "трохи мотивує"; 29% зазначили, що гроші не впливають на їхню готовність до боротьби з епідемією; ще 15,7% не визначилися з відповіддю.

Щодо зміни графіку роботи 31% опитаних відзначили, що їхнє навантаження зменшилося; у 25% графік став трохи напруженіший; у 17% графік став набагато напруженіший; у 13% навантаження значно зменшилося або взагалі зникло.

Крім того, на питання, чи змушувало керівництво брати відпустку за свій рахунок без збереження заробітної плати, 66% лікарів відповіли, що їх не змушували; 20% вказали, що персонально їх не змушували, але вони знають про такі ситуації; 11% повідомили, що їх змушували брати відпустку за свій рахунок без збереження зарплати.

Стосовно оцінки діяльності профспілки медпрацівників протягом останніх 3 років щодо їхнього соціального захисту, на 4 або 5 балів (з 5 можливих) цю діяльність оцінили всього лише майже 9% лікарів.

Оцінюючи реформи, які відбуваються в країні у сфері охорони здоров'я, реформу первинної ланки медичної допомоги "скоріше позитивно" або "позитивно" оцінюють майже 55%; вторинної ланки - 25%, екстреної ланки - близько 27% опитаних.

Щодо питання про ставлення до старту проведення реформи вторинної ланки саме під час карантину було встановлено, що "негативно" або "майже негативно" до цього ставляться майже 75% лікарів.

Позній повідомив, що національне дослідження, що є спільним проектом "Active-group", Всеукраїнського лікарського товариства та Асоціації міст України, було проведено з 13 по 21 квітня. Опитано 4 тис. 510 лікарів з різних областей України, за виключенням Криму та тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей.

"Якщо взяти ці дані відповідно до кількості лікарів, які є в Україні, ми опитали більш ніж 1% від всіх медичних працівників, які є в Україні", - додав Позній.

Він також зауважив, що дослідження проводилося методом онлайн-опитування. Воно є репрезентативним за статтю, географією проживання, формою власності медичних закладів, в яких працюють опитані медики, та за видом надання медичної допомоги (первинна, вторинна та третинна ланка).

Похибка дослідження складає 1,5% для значень, близьких до 50%.

Читайте також: