З 25 тисяч ліжок для пацієнтів з COVID-19 у лікарнях «першої хвилі» зайнято лише 4 тисячі - МОЗ

У медичних закладах «другої хвилі» підготовлено 10 тисяч ліжок, з них у західних регіонах - близько тисячі.

З 25 тисяч ліжок для пацієнтів з COVID-19 у лікарнях «першої хвилі» зайнято лише 4 тисячі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

“У нас є медзаклади «першої хвилі», які готові прийняти 25 тисяч хворих. Сьогодні зайнято лише 4 тисячі ліжок. Заклади «другої хвилі» підготували 10 тисяч ліжок, з них у західних регіонах України - близько тисячі”, - сказав він.

Також Ляшко нагадав, що до 31 липня діють обмеження, визначені урядовою постановою про адаптивний карантин.

Читайте такожВ Україні середня кількість позитивних результатів тестування на коронавірус вища, ніж у Європі - ВООЗ

«Він передбачає 4 індикатори, і якщо хоч якась область перевищить хоч один із чотирьох індикаторів впродовж трьох днів, то головний державний санітарний лікар області ініціює розгляд на засіданні обласної комісії з техногенно-екологічної безпеки питання про жорсткіші карантинні заходи. Уряд може долучитися до ситуації, якщо буде різке зростання захворюваності і загроза, що система охорони здоров’я не впорається з великим надходженням хворих», - сказав Ляшко.

Крім того, головний санлікар нагадав, що у разі, якщо в тій чи іншій області заповненість ліжок у медзакладах «першої хвилі» сягне 50%, то керівництво повинно буде готувати заклади «другої хвилі». В таких закладах буде заборонено робити планові операції, будуть звільняти ліжка в терапевтичних відділеннях та у реанімаціях. У разі досягнення 75% заповненості ліжок, лікарні «другої хвилі» мають звертатися до МОЗ і Національної служби здоров’я щодо укладення контрактів на фінансування медичної допомоги пацієнтам з коронавірусом.

Також він додав, що за такою схемою вже підготовлено 11 тисяч ліжок в усіх регіонах України.

Як повідомляв УНІАН, в Україні з початку пандемії лабораторно підтверджено 49 тис. 43 випадки COVID-19, з них 1 262 тис. летальних, 21 тис. 703 пацієнта одужали. За добу зафіксовано 543 нових випадки.