Україна дві доби поспіль встановлює антирекорди / Фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Президент України Володимир Зеленський переконаний, що збільшення кількості інфікованих коронавірусом громадян до понад 4 тисячі за добу є наслідком «політичних ігор» представників місцевих влад, які намагаються подобатись усім людям перед виборами.

Про це він сказав під час спілкування зі ЗМІ в рамках поїздки до Рівненської області. Трансляція заходу велась на сторінці Офісу президента у Facebook.

«Я розумію втомленість, але всі ми повинні зрозуміти – це не тільки наше життя, це страждає людина, яка поруч з вами йде, ваші рідні, близькі, особливо люди пенсійного, похилого віку. Це те саме: чому не можна їхати по дорозі напідпитку, тому що не тільки ти можеш розбитись – постраждають люди, які переходять дорогу чи їдуть в інших автомобілях», - зауважив Зеленський.

Відео дня

Читайте такожПри грипі такого не буває: лікар назвав головну небезпеку коронавірусу

Президент зазначив, що всі стомлюються від носіння медичних масок та інших протиепідемічних правил, проте не всі усвідомлюють небезпеку коронавірусної хвороби.

«Небезпека велика, у нас були жорсткі карантинні заходи, які, як і в усьому світі, призводили до складнощів в економіці країни, і в кожній сім’ї були проблеми. Жорсткі карантинні заходи повністю збили «першу хвилю» (епідемії) – ми були на душу населення майже найкращими в Європі, ми змогли це зрозуміти і раніше за інших почати. Ще нам пощастило, що в Європі це почалося раніше, і ми розуміли, які будуть наслідки. Не те, що ми всі такі розумні, а те, що ми просто побачили і змогли це зупинити», - сказав він.

Потім, за словами глави держави, в Україні розпочалась кампанія з місцевих виборів.

«Ми бачимо всю цю політичну ейфорію, цей політичний цирк місцевих влад. Їм складно втрачати свою владу…. Я не розумію, навіщо вони це роблять… Далі почалася політична хвиля, і вони хочуть подобатись усім людям, які живуть в тому чи іншому місті, населеному пункті. Ми бачимо з вами більше 4 тисяч (нових випадків COVID-19 за минулу добу – УНІАН), ось і все… Це іграшки, які більше ніж на тисячу відсотків збільшили кількість захворілих», - наголосив він.

Читайте такожПісля невеликого падіння в Києві за добу виявили майже 400 нових хворих на коронавірус

«Це така «велика відповідальна місія», яка вже показує трагічний результат та принесе трагічні наслідки. У нас хворіє велика кількість медиків в лікарнях, які не займаються COVID-19. Це ж не просто кількість захворілих на COVID-19, це кількість захворілих хірургів, які не роблять операції… Сьогодні хворіє по 200-300 лікарів щодня», - нарікає Зеленський.

При цьому він зауважив, що збільшення кількості захворілих на COVID-19 спостерігається по всій Європі, але в деяких країнах ситуацію вже стабілізували.

Коронавірус в Україні та світі: статистика й прогнози

  • Станом на ранок 1 жовтня в Україні з початку пандемії на COVID-19 захворіли понад 213 тис. осіб, померли – майже 4,2 тис., одужали – 94,4 тис.
  • Минулої доби в країні зареєстровано понад 4 тис. нових випадків коронавірусної хвороби, що є антирекордом кількості нових хворих за добу, заявили у МОЗ.
  • Кількість активних хворих станом на ранок 1 жовтня становить 114 тис. 392 особи.
  • За даними МОЗ, на сьогодні в Україні до послаблення карантину готова лише Кіровоградська область.
  • У ВООЗ прогнозують, що до кінця року в Україні щодня можуть виявляти по 7-9 тисяч нових хворих на COVID-19.