Сімейний лікар розвінчав один з міфів про COVID-19 / фото ua.depositphotos.com

Статистика коронавірусу в Україні щодня лякає новими цифрами. У всіх містах зараз спостерігається паніка і тривога, люди стоять в чергах, щоб зробити комп'ютерну томографію легенів (КТ) і ПЛР-тест. Всі бояться, що COVID-19 дасть ускладнення.

Читайте такожЛікарка: 10 тисяч хворих на COVID-19 за добу-це вже занадто для української медицини

Сімейний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги № 1 Оболонського району Києва Фелікс Ілясевич розповів, коли цю процедуру дійсно треба робити.

Відео дня

"Не тільки лікарі призначають: багато пацієнтів роблять КТ самі, як тільки з'явився кашель. Але стан легенів, який показує КТ, часто не відповідає тяжкості хвороби. Наприклад, у моєї літньої пацієнтки не було навіть натяку на коронавірусну інфекцію (а КТ вона робила з іншої причини), але це дослідження виявило зміни, характерні для двосторонньої пневмонії", - розповів медик в ефірі "Факт".

Коронавірус: важливо знати кожному

  1. Симптоми коронавірусу по днях, перебіг хвороби
  2. Чи хворіють діти коронавірусом, які при цьому у них симптоми
  3. Яка температура тіла найчастіше при коронавірусі
  4. Симптом запалення легенів при коронавірусі
  5. Пропав нюх - вірний симптом коронавірусу

Також лікар відповів, чи потрібно робити КТ після 14 днів хвороби, щоб упевнитися і не переживати. На його думку, якщо симптоми зменшуються і стан стабілізується - в цій процедурі нема потреби.

"Якщо симптоми зменшуються — не підвищується температура, зменшується кашель, сатурація в нормі, то робити КТ немає сенсу. Променеве навантаження при цьому дослідженні в кілька разів більше, ніж при звичайному рентгені", - розповів Фелікс Ілясевич.

Як лікувати коронавірус: що відомо