У Європі послаблюють карантин / фото УНІАН

Ряд країн Європи ухвалили рішення послабити карантинні обмеження. Зокрема, Чехія, Швеція та Італія. 

Як повідомляє Шведська громадська телекомпанія SVT, більшість обмежень і рекомендацій, введених для запобігання поширенню коронавірусу, будуть зняті у Швеції з 9 лютого.

Серед заходів, які будуть скасовані наступного тижня, - система сертифікатів про щеплення та обмеження на участь в масових заходах.

Відео дня

Рекомендація залишатися вдома в разі появи симптомів захворювання поки залишається. Крім того, до нещеплених будуть застосовуватися спеціальні рекомендації, в тому числі поради продовжувати уникати великих скупчень людей.

Уряд при цьому посилається на те, що перебіг захворювання при зараженні штамом "Омікрон" легший, і на те, що число вакцинованих третьою дозою вакцини значно зросло. 

Шведське агентство громадської охорони здоров'я також вважає, що COVID-19 більше не слід відносити до соціально небезпечних захворювань. Для прийняття такого рішення потрібна участь парламенту.

З січня щоденний приріс хворих в країні б'є рекорди. Протягом останніх днів в середньому виявляють по 35,5 тисяч хворих за добу.

Читайте такожПольща відправила до України 29 вантажівок гумдопомоги

Також наступного тижня послабить карантин Чехія, пише місцеве видання Deník. З 9 лютого скасують вимогу пред'являти сертифікати для використання послуг, входу в ресторани, відвідування культурних, спортивних та інших заходів.

Вимога дотримуватися масочного режиму в приміщенні і обмеження кількості учасників масових заходів залишаються.

У середу, 2 лютого, Країна побила рекорд за кількістю заражень COVID-19 в день: понад 57 тисяч інфікованих.

Але кількість людей, які потребують стаціонарної допомоги, не збільшилася. Після пом'якшення карантину уряд не очікує посилення навантаження на лікарні.

Читайте такожМайже мільйон хворих на коронавірус за добу: ВООЗ побоюється краху систем охорони здоров'я

Від ряду обмежень відмовляється і Італія. Як повідомляє видання Corriere della Sera, з 10 лютого скасують вимогу носити маску на вулиці. Обов'язковим залишиться носіння масок в громадському транспорті і в приміщеннях. 

З 11 лютого в нічних клубах дозволять танцювати, хоча обмеження кількості гостей залишиться.

Також змінюються умови видачі ковід-сертифікатів. Наприклад, для тих, хто отримав додаткову дозу, сертифікат буде діяти необмежений термін часу, як і для тих, хто вакцинувався двічі і перехворів.

Для власників сертифікатів не діятимуть майже жодні обмеження, крім маскового режиму.

В Італії захворюваність, у порівнянні з січнем, пішла на спад. За добу 2 лютого виявили 119 тисяч інфікованих. 

Нагадаємо, з вівторка, 1 лютого, у Данії скасовані всі наявні в країні обмеження для боротьби з пандемією COVID-19. Зокрема, носіння захисних масок і обов'язок демонструвати сертифікат про вакцинацію (так званий "паспорт здоров'я") для відвідування певних установ і заходів. Це перша країна Європи, яка скасувала обмеження.

Вас також можуть зацікавити новини: