Лікар пояснив, як можна буде використовувати препарат / фото УНІАН, Олександр Прилепа

Ліки для "лікування коронавірусу" Ремдесивір можна використовувати як крайній засіб під час лікування важких хворих.

Про це в інтерв’ю «Обозревателю» заявив лікар-інфекціоніст Володимир Курпіта. За його словами, всі регулятори зазначають, що потрібно дуже ретельно слідкувати за станом хворого в процесі лікування препаратом.

Читайте такожМайже 6,5 тисяч: в Україні виявили найбільшу кількість інфікованих COVID-19 з початку пандемії

Відео дня

«Це ліки, які були розроблені американською компанією Gilead. Вони отримали дозвіл на використання від американського та європейського медичного агентства, але з певними застереженнями. Їх можна використовувати як крайній засіб під час лікування важких хворих. Якщо в українських лікарів з’явиться така можливість, це добре, але всі регулятори зазначають, що потрібно дуже ретельно слідкувати за станом хворого», – розповів лікар.

При цьому він допустив, що в аптеки цей препарат навряд чи поставлятимуть.

«Наразі, наскільки мені відомо, ці ліки постачаються винятково до лікарень. Вони не продаються в звичайному обігу. Є не тільки виробники, що випускають оригінальні ліки. Є виробники, які випускають і генеричні форми цих препаратів. Але вони постачаються винятково до госпітального сектора», – пояснив Курпіта.

12 жовтня Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що ліки для зменшення смертності від коронавірусу Ремдесивір з’являться в Україні протягом тижня.

Що відомо про Ремдесивір

  • Противірусний препарат Ремдесивір розробили для боротьби з лихоманкою Ебола, проте він виявився не надто ефективним для лікування цього захворювання.
  • Ремдесивір вважають одним з найперспективніших засобів для лікування коронавірусу. Він демонструє успіхи під час клінічних випробувань.
  • На початку жовтня з'явилася інформація про те, що деякі з пацієнтів з COVID-19, які приймали препарат Ремдесивір, згодом мали серйозні побічні ефекти – порушення в роботі нирок. Експерти EMA перевіряють, чи є це побічним ефектом.
  • Випробування за участю понад 1000 осіб підтвердили, що Ремдесивір здатний знизити смертність від коронавірусу і прискорити одужання. Зараз Ремдесивір знаходиться під патентною охороною компанії Gilead Sciences.
  • Наприкінці червня компанія оголосила кінцеву ціну продукту. Для генеричних версій ціна стартує від 320 доларів за курс. Втім, оскільки Україна входить в дані ліцензій на генеричний "Ремдесивір", то може закупити його в 6 разів дешевше.