фото ua.depositphotos.com

Лікування від COVID-19 терапією антитілами, яку проходив президент США Дональд Трамп, могло б врятувати понад п'ять тисяч хворих на коронавірус українців.

Таке припущення академік НАНУ, директор Інституту біохімії імені О.В.Палладіна Сергій Комісаренко озвучив в ефірі ток-шоу "Право на владу" на телеканалі 1+1.

"Чому Трампа лікували антитілами, а у нас ніхто не лікує наших хворих? - звернувся академік до міністра МОЗ. - У нас понад 100 тисяч людей перехворіли. Ці люди, хоча б половина з них, мають антитіла в своїй плазмі, в сироватці крові".

Він запропонував обрати серед перехворілих на COVID-19 українців 10 тисяч донорів. 

"Кожна доза донорської крові - це приблизно 400 мілілітрів плазми, це три дози для лікування людей, які можуть мати ускладнення. Ми б врятували, якщо б не половину, то хоча б третину людей, яких ми втратили", - наголосив академік.

Читайте такожСтепанов пояснив, чому МОЗ не дає дозволу на лікування COVID-19 методом переливання плазми людей, які вже перехворіли

За його словами, хоча президента США лікували антитілами, вартість яких сягає 10 тисяч доларів, "у нас є антитіла у сироватці крові людей, які видужали. Так звана реконвалесцентна плазма".

У відповідь міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що подібний процес в Україні "вже запущений".

"Трампа лікували гіперімунним імуноглобуліном. Це імуноглобулін, який зроблений з плазми перехворівших людей, - пояснив він. - В нас є підприємство, яке взмозі робити цей лікарський засіб. І зараз ми запустили вже цей процес. Була постанова уряду".

Він додав, що в Україні збирають та тестують у центрах крові плазму тих, хто перехворів на коронавірус.

"Ця плазма повинна відбути певний карантинний період, щоб не було перенесення інших хвороб. Це процес, який має певні терміни", - зазначив очільник відомства.

Лікування коронавірусу

Раніше сам президент Штатів Дональд Трамп заявив, що готовий стати донором плазми крові для лікування інфікованих коронавірусом.

Нагадаємо, що 9 жовтня Кабінет міністрів України ухвалив рішення розпочати експериментальний проект із заготівлі специфічної гіперімунної плазми крові, що містить антитіла до вірусу, який викликає COVID-19, для контрактного виробництва із неї імуноглобуліну для лікування коронавірусної інфекції.