Коронавірус вплинув на відпускні плани багатьох українців / фото УНІАН (В'ячеслав Гусаков)

Цього року українці найчастіше віддавали перевагу трьом способам провести свою відпустку: залишатися вдома (61%), побувати на українських морських пляжах (13%) і відвідати дачу або садову ділянку (12%).

Читайте такожАвтобусні подорожі влітку 2020: як змінилися пріоритети мандрівників

Про це свідчать результати опитування громадської думки, проведеного українською аналітичною компанією Research & Branding Group у вересні 2020 року.

Відео дня

Так, якщо порівнювати частоту згадки способів проведення відпустки в цьому році з двома попередніми роками (2018-2019), то можна помітити, що цього року українці істотно частіше відпочивали вдома, на дачах і садових ділянках, а також виїжджали в інші міста країни.

При цьому, згідно з результатами опитування, спосіб проведення відпустки цього року частково залежав від віку, регіону проживання та типу поселення. Так, особи передпенсійного та пенсійного віку частіше, ніж молодь, воліли проводити відпустку в домашніх умовах (71% проти 53%). Що стосується молоді, то вона набагато частіше за представників старших вікових груп воліла відпочивати на українських морських пляжах (22% проти 4%).

Серед жителів південних областей країни істотно частіше, ніж серед жителів Заходу і Центру країни, зустрічалися ті, хто проводив відпустку на морських пляжах країни (відповідно, 25% проти 10-11%). У свою чергу, жителі Центру і Заходу України частіше, ніж жителі південних областей, проводили відпустку на дачах і садових ділянках (відповідно, 14-13% проти 6%).

Де українці провели літню відпустку 2020 / фото rb.com.ua

Жителі обласних центрів рідше, ніж жителі звичайних міст і сіл країни, проводили свою відпустку вдома (54% проти 62-67%), але частіше відпочивали на українських пляжах (19% проти 13% і 8%), а також на дачах і садових ділянках (15% проти 9% і 10%). Крім того, жителі обласних центрів частіше за жителів села відвідували інші населені пункти країни (7% проти 4%), і дещо частіше за жителів звичайних міст відпочивали на зарубіжних пляжах (2% проти 1%).

Водночас, пандемія коронавірусу певним чином позначилася і на планах українців на проведення відпустки в нинішньому році. У випадку більшості жителів України (60%), пандемія ніяк не вплинула на ці плани. Разом з тим третина українців (36%) констатували, що хвороба і заходи по боротьбі з нею вплинули на планування відпустки, змусивши вносити в цей процес певні корективи.

Чи вплинув коронавірус на відпускні плани українців / фото rb.com.ua

Найчастіше про наявність такого впливу згадували особи віком до 60 років (приблизно 40-45%), а найрідше — особи пенсійного віку (20%). Найчастіше розглядати пандемію коронавірусу як перешкоду для планів на відпустку схильні жителі Західної, Центральної та Південної України (37-41%). Про негативний вплив коронавірусу на планування відпустки частіше за інших згадували жителі обласних центрів (44%). Рідше жителі звичайних міст країни (34%), а також жителі сільської місцевості (31%).

Довідка УНІАН. Research & Branding Group - українська аналітична компанія, що спеціалізується на дослідженні ринків і рекламної діяльності. Працює на українському ринку 15 років.

Туризм і коронавірус