Ілюстрація REUTERS

Відстрочка в Україні запровадження локдауна може призвести до того, що кількість смертей від коронавірусу в країні до кінця року наблизиться до 20 тисяч. Більш того, люди будуть буквально вмирати вдома.

Читайте також"Це просто страшно": інфекціоніст МОЗ розповіла, коли в Україні може настати "коронавірусний" пік

Про це заявив керівник Центру економіки охорони здоров'я Київської школи економіки та екс-заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк в ексклюзивному інтерв'ю УНІАН.

Відео дня

Так він прокоментував аргументи противників жорсткого карантину, які заявляють, що від нього сильно постраждає економіка країни.

"Я бачу всю картину цілком. Небезпека від не запровадження локдауну - вища. Якщо дочекатися колапсу лікарень, то смертність буде такою, що нам і не снилося. Ми можемо прийти до того, що лікарні будуть переповнені, а люди почнуть вмирати вдома від помірного перебігу вірусу, без належної медичної допомоги. Ось такої ситуації ми уникаємо завдяки локдауну", - зазначив фахівець.

Зараз коронавірус вже забрав життя 13928 українців, до того ж 195 – тільки за минулу добу. Щодня в країні зростає кількість і госпіталізованих з цією недугою пацієнтів. Водночас МОЗ протягом більш ніж тижня акцентує увагу тільки на зменшенні нових випадків хвороби за добу. Однак за базовим сценарієм, каже Ковтонюк, до кінця року в країні кількість смертей від COVID-19 може досягти приблизно 20 тисяч, якщо не більше.

"Стільки ми будемо мати при поточній політиці "помаранчевих" зон, "карантинів вихідного дня". Якщо відмовитися і від них, цифра буде ще вища. Якщо зупиняться лікарні, то кількість смертей буде величезна. Хоча і 20 тисяч – велика цифра", – додав екс-заступник глави МОЗ.

Він нагадав, що у війні з Росією загинуло понад 4000 військовослужбовців. Українці болісно сприймають ці смерті, але чомусь досить спокійно ставляться до числа загиблих від коронавірусу.

"Хоча це люди, які могли б не вмирати", – підсумував Ковтонюк.

Коронавірус: важливо знати кожному

  1. Симптоми коронавірусу по днях, перебіг хвороби
  2. Чи хворіють діти коронавірусом, які при цьому у них симптоми
  3. Яка температура тіла найчастіше при коронавірусі
  4. Симптоми  запалення легенів при коронавірусі
  5. Зник нюх - вірний симптом коронавірусу

Нагадаємо, Павло Ковтонюк вважає, що локдаун в Україні необхідно вводити найближчими днями. За його словами, через місяць області повинні почати з нього виходити, за умови виконання цільових індикаторів.

Локдаун в Україні: що відомо