Локдаун - з'явився проект постанови з датами введення жорсткого карантину, що закриють / фото УНІАН

Згідно з опублікованим проектом постанови, Кабінет міністрів може ввести локдаун вже з 8 по 25 січня. Однак остаточно з рішенням визначаться у другій половині дня.

Про це пише LB.ua.

За словами співрозмовників, обговорення щодо цього досі триває. Карантин, запроваджений до кінця року, продовжиться до 28 лютого 2021 року.

Відео дня

Читайте такожГоловні новини України 9 грудня: нові випадки коронавірусу та порушення бойовиками перемир’я на Донбасі

Що заборонять на час зимового локдауну

  • Відвідування закладів освіти, крім дошкільної освіти та спеціальних закладів.
  • Робота кафе, барів, ресторанів, крім на виніс та на доставку та закладів харчування в аеропортах. У готелях заборонено роботу ресторанів з 11-ї години до 6-ї години наступної доби, крім надання послуг з харчування в готельному номері за замовленням клієнтів.
  • Приймання відвідувачів у торговельно-розважальних центрах, окрім купівлі товарів першої необхідності.
  • Приймання відвідувачів в закладах розважальної діяльності. Заборонена робота салонів краси, закладів культури, фітнес-залів, басейнів, усіх масових заходів, крім офіційних спортивних.
  • Приймання відвідувачів закладів культури і проведення культурних масових заходів, крім роботи історико-культурних заповідників, суб’єктів господарювання, пов’язаної з виробництвом аудіовізуальних творів, зокрема здійснення кіно- та відеозйомки, за умови обмеження доступу до місця зйомки (знімального майданчика) сторонніх осіб та використання персоналом (крім акторів під час знімального процесу), залученим до виробництва аудіовізуального твору, респіраторів або захисних масок, у тому числі виготовлених самостійно. Діяльність суб’єктів господарювання, пов’язана з виробництвом аудіовізуальних творів, не є масовим заходом.
  • Проведення всіх масових (розважальних, спортивних, соціальних, рекламних та інших, у тому числі новорічних) заходів, крім проведення офіційних спортивних заходів, включених до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України, та спортивних заходів командних ігрових видів спорту професійних спортивних клубів без глядачів, за умови дотримання учасниками таких заходів відповідних санітарних і протиепідемічних заходів
  • Діяльність продовольчих та непродовольчих ринків.

Товари та послуги першої необхідності:

  • товари, що відносяться до продуктів харчування, лікарських засобів, виробів медичного призначення, засобів гігієни, засобів зв’язку, ветеринарних препаратів, кормів
  • пальне
  • провадження діяльності з надання фінансових послуг, діяльності фінансових установ і діяльності з інкасації та перевезення валютних цінностей, діяльності операторів поштового зв’язку, а також медичної практики, ветеринарної практики, діяльності автозаправних комплексів (без зон харчування), діяльності з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів, перукарень та салонів краси за попереднім записом.

Робота транспорту, храмів, музеїв, кіно й ресторанів

Фото УНІАН, Денис Прядко

У проекті йдеться про рекомендації уряду щодо встановлення дистанційного режиму роботи. При цьому громадський транспорт, найімовірніше, не зупинятимуть.

Додатково до вже чинних карантинних заходів пропонується, зокрема, обмежити кількість відвідувачів у храмах.  

Заборонять приймання відвідувачів до кінотеатрів й закладів культури з наповненістю понад 50% місць у кожному приміщенні, а також музеїв, що ігнорують обмеження на кількість відвідувачів з розрахунку 1 особа на 1щ квадратних метрів.

Громадським закладам на годину продовжили час роботи – до 23:00, однак розрахункові операції заборонені з 22:00.

Вранці 9 грудня ЗМІ також писали про ще один сценарій введення жорсткого карантину – з 1 по 14 січня. За словами джерел журналістів, на період посилення обмежень в Україні дозволять працювати лише продуктовим, аптекам і церквам. Ресторани й кафе зможуть продовжити роботу «на виніс».

Зимовий локдаун: що відомо

  • 11 листопада Кабінет міністрів відмовився продовжувати «карантин вихідного дня». Натомість міністерство охорони здоров’я запропонувало посилити обмеження на час новорічних й різдвяних свят на три тижні.
  • За словами глави МОЗ Максима Степанова, під час локдауну влада не зупинятиме громадський транспорт і авіасполучення.
  • Президент Володимир Зеленський пояснив введення локдауну в січні, а не в грудні турботою про малий і середній бізнес, оскільки грудень – один з найприбутковіших місяців року.