Педіатр розповіла про небезпеку носіння маски дітьми / фото УНІАН

Дітям до двох років носити захисну медичну маску протипоказано.

Як заявила в інтерв'ю "Фактам" київський педіатр, кандидат медичних наук Галина Єрмолова, через вузькі дихальні шляхи у дітей може затруднитися і навіть зупинитися дихання. Також збільшується ризик теплового удару і зростає навантаження на серце.

"Хочу додати, що у малюків підвищена набряклість м'яких тканин носоглотки. Оскільки активно формується зубний ряд, то виникає рясна слинотеча. Це утруднює дихання дитини навіть без маски", – зазначила вона.

Відео дня

Читайте такожЛяшко: люди не відчувають небезпеки від коронавірусу, поки близькі не потраплять в реанімацію

Крім того, за словами педіатра, у носоглотці та області щік знаходиться густа капілярна мережа. Коли на вулиці спекотно, дитина в масці змушена дихати теплим повітрям, і маска зволожується. А якщо вона з синтетичної тканини, то ще й електризується.

"В капілярах виникає спазм, що збільшує набряклість тканин. Через це зменшується просвіт дихальних шляхів і глибина дихання. У мозок надходить менше кисню, необхідного для нормального росту і розвитку мозкових структур, підтримання активності і рухливості малюка", – підкреслила Єрмолова.

Вона додала, що гірше всього, якщо дитину кладуть в такій масці спати в колясці. Якщо робити це регулярно, то діти будуть відчувати хронічне кисневе голодування – гіпоксію.

Педіатр радить одягати дворічним дітям маску лише в ліфті, де перед цим могла бути заражена коронавірусом особа, або в магазині.

"Звичайно, краще уникати відвідування місць з великим скупченням людей. Але якщо немає на кого залишити дитину, то заздалегідь продумайте список покупок, щоб впоратися за 10-15 хвилин", – сказала вона.

Як повідомляв УНІАН, колишній керівник МОЗ Уляна Супрун повідомила, що дітям до 2 років носити маску не можна.