Українців просять повідомляти про знайдені медичні відходи / фото REUTERS

Міністр захисту довкілля і природних ресурсів Роман Абрамовський закликав громадян у разі виявлення стихійних звалищ медичних відходів повідомляти в компетентні органи.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив на брифінгу.

Читайте такожРеформа Державної екологічної інспекції буде завершена до кінця року

Відео дня

Міністр закликав громадян, які під час прогулянок або подорожей виявили стихійні звалища медичний відходів, зняти на відео цю ділянку, повідомити геолокацію такого місця і повідомити Держекоінспекції телефоном або через додаток «Еко-карта» (на сайті Мінприроди).

«Отримана від вас інформація відразу буде використана для ліквідації таких звалищ комунальними службами... У разі виявлення великих партій таких відходів будуть ініційовані перевірки прилеглих медичних установ», - сказав він.

За його словами, кількість медичних відходів, зокрема масок, рукавичок і предметів догляду за хворими через продовження карантину зростає.

«У зв'язку з продовженням адаптивного карантину, введеного з метою запобігання поширенню Covid-19, кількість використаних засобів індивідуального захисту, предметів догляду за хворими та інших медичних відходів, які потрапляють в санкціоновані і несанкціоновані звалища і можуть становити загрозу життю та здоров'ю громадян, зростає», - сказав він.

Абрамовський назвав кілька рекомендацій поводження з такими відходами в домогосподарствах. За його словами, використані маски, рукавички та інше громадяни повинні упакувати в пакети і щільно їх зав'язати. До викидання в звичайний контейнер побутових відходів повинно минути 72 години.

«Якщо громадяни перебувають на самоізоляції чи мали щільний контакт із хворими людьми, то бажано убезпечити такі відходи, упакувавши в ще один пакет», - пояснив він.

Карантин в Україні: ситація на сьогодні

  • 1 серпня в Україні почали працювати нові правила адаптивного карантину, який був продовжений до 31 серпня.
  • Всі регіони розділені на «зелену», «жовту», «помаранчеву» і «червону» зону за рівнем епідемічної небезпеки поширення COVID-19.