Ім'я хворого учня – лікарська таємниця / фото ua.depositphotos.com

На сайті Міністерства освіти і науки оприлюднено алгоритм, за яким потрібно діяти в разі виявлення коронавірусної хвороби COVID-19 у школяра або працівника закладу освіти.

Про це повідомила прес-служба МОН.

"Якщо в учня виявлено ознаки гострого респіраторного захворювання, його необхідно направити до спеціально відведеного приміщення школи у супроводі уповноваженої особи та невідкладно поінформувати про випадок батьків або законних представників. У разі, якщо дитина налякана, працівник закладу, який супроводжує таку дитину, має заспокоїти її та залишатися з нею в окремому приміщенні, яке добре провітрюється, не знімати маску і дотримуватись дистанції", - йдеться в повідомленні.

Медичний працівник або уповноважена особа телефонує батькам або сімейному лікарю, за потреби викликає швидку допомогу та відправляє дитину додому з її батьками або представниками. Крім того, медичний працівник або уповноважена особа має надіслати екстрене повідомлення про підозру на захворювання до лабораторного центру, зареєструвати випадок, в подальшому співпрацювати з епідеміологами й допомогти визначити коло контактних осіб.

Читайте такожУ Києві прогнозують спалах коронавірусу на початку осені: стала відома причина

Ім'я хворого учня – лікарська таємниця

Якщо в учня підтвердився COVID-19, клас, в якому навчається такий учень, необхідно направити на самоізоляцію і організувати для нього дистанційне навчання.

Якщо захворювання підтвердилось і в контактних осіб хворого учня, директор школи може ухвалити рішення про перехід на дистанційне навчання кількох класів або всієї школи залежно від кількості підтверджених випадків.

"Важливо не розголошувати імені хворого учня або того, в кого підозрюють COVID-19 – це питання лікарської таємниці та убезпечення від можливого булінгу і стигматизації через коронавірусну хворобу", - наголосили в міністерстві.

Якщо захворів працівник або вчитель

Якщо на COVID-19 захворів учитель або працівник закладу освіти, працівники, які перебували в контакті з хворою особою, не виходять на роботу та невідкладно звертаються за медичною допомогою.

У випадку, якщо температура або ознаки гострого респіраторного захворювання з’явились у працівника під час роботи, він має невідкладно залишити школу і звернутись до закладу охорони здоров’я за медичною допомогою. У приміщенні, де знаходився хворий вчитель, слід провести провітрювання та дезінфекцію поза графіком.

Навчальний процес буде продовжено, проте вже дистанційно.

Навчальний рік 2020: як навчатимуться школярі під час карантину

  • 25 серпня Міністерство охорони здоров'я оновило протиепідемічні правила для шкіл під час пандемії COVID-19. У них говориться, що учням 1-4 класів пересування в школах буде дозволено без використання масок або респіраторів.
  • Антисептики повинні бути встановлені тільки на входах в школи, в подальшому учні та викладачі повинні мити руки після кожного уроку.
  • Міністр охорони здоров'я Максим Степанов розповів, скільки захисних масок в день повинні мати учні у школах.