В Україні розпочинається новий навчальний рік / фото УНІАН

У новому навчальному році, який починається сьогодні, для учнів шкіл діятимуть певні заборони.

Про це розповів міністр охорони здоров'я Максим Степанов в ефірі каналу "Україна 24".

Насамперед, зазначив він, обмеження торкнуться системи харчування школярів. При цьому заборони на відвідування їдалень немає, підкреслив міністр.

Відео дня

"Заборонений шведський стіл. Це чітко виписано в наших рекомендаціях, що діти повинні бути чітко розмежовані і щоб не перетиналися різні вікові групи, щоб було не більше 4-х осіб за одним столом, щоб дотримувалася дистанції, щоб всі працівники їдальні були одягнені в захисні маски, рукавички. Такі епідеміологічні заходи", - пояснив Степанов.

Читайте такожСтепанов розповів про правила щодо організації навчального процесу в умовах епідемії

Серед інших рекомендацій МОЗ - десятихвилинне провітрювання приміщень та обов'язкове миття рук.

"Мити руки потрібно після кожної зміни - це правда, ми це рекомендуємо. Але у виконанні кожної рекомендації повинен бути здоровий глузд. Після уроку потрібно мити руки, тому що дитина торкається до різних поверхонь. Але це не означає, що вчитель після уроку повинен брати 30 дітей, заводити в туалет і змушувати мити руки", - сказав глава відомства.

Також Степанов розповів, чи варто чекати великого спалаху після початку навчального року.

"Для прикладу, ми в червні відкрили дошкільні заклади. Діти пішли в садки, і ми не бачили великих спалахів. Не бачили їх і після проведення ЗНО, це вже були старші класи. Я впевнений, що проведення ЗНО відбулося з урахуванням усіх встановлених правил. Звичайно, ми не можемо посадити дітей в клітку, і в цьому немає необхідності. Потрібно просто виконувати всі прості рекомендації", - сказав він.

Новий навчальний рік 2020: що відомо

  • 25 серпня Міністерство охорони здоров'я оновило протиепідемічні правила для шкіл під час пандемії COVID-19. У них говориться, що учням 1-4 класів пересування в школах буде дозволено без використання масок або респіраторів.
  • Антисептики повинні бути встановлені тільки на входах в школи, в подальшому учні та викладачі повинні мити руки після кожного уроку.
  • Міністр охорони здоров'я Максим Степанов розповів, скільки захисних масок на день повинні мати учні в школах.
  • У МОЗ назвали умову, за якої весь клас у школі можуть відправити на самоізоляцію.
  • Пізніше було оприлюднено алгоритм, за яким потрібно діяти у разі виявлення коронавірусної хвороби COVID - 19 у школяра або працівника навчального закладу.