Президент розкритикував раніше розпочату медреформу / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський заявив, що після завершення епідемії COVID-19 необхідно змінювати підхід до реформування системи охорони здоров'я.

Про це він повідомив у фільмі «Рік Президента Зеленського», який транслювався в ефірі провідних українських телеканалів.

Читайте такожУ Києві за добу на коронавірус захворіли ще 97 людей (карта)

Відео дня

«Зараз багато питань до медичної реформи. Моє враження - особливо коронавірус зараз показав, що це за медична реформа: лікарні не готові, кількості ліжок для інфекційних хворих недостатньо для такого виклику, заробітна плата дуже мала, інфраструктури медичної немає», - заявив Зеленський.

Президент відзначив, що йому доповідали про наявність в України на складах мільйонних запасів медичних масок, трьох тисяч апаратів штучної вентиляції легень, десятки лабораторій для тестування на коронавірус.

«Я вам скажу, на початку епідемії у нас було п'ять непрацюючих лабораторій, зараз - 35 працюючих, у нас працюючих ШВЛ не було навіть тисячі на країну, де 40 млн населення, були прострочені маски. Така ганьба це все. Коли ми великими літерами на кожному плакаті пишемо - «Друга черга медичної реформи», то ми бачимо зараз, що після коронавірусу потрібно повністю змінити підхід. Ми тільки зараз розуміємо, що ми побачили і що у нас є. Чесно кажучи - у нас, окрім прекрасних медиків, нічого іншого немає - ось і вся медична реформа», - наголосив глава держави.

За словами Зеленського, наразі налагоджено постачання засобів індивідуального захисту і запускають в роботу українського виробника ШВЛ.

«Є вантажі із засобами лікування і захисту. Більше 20 літаків ми вже відправили і прийняли. І зараз запускаємо вітчизняного виробника ШВЛ», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, в Україні станом на 9:00 22 квітня зафіксовано 6 тис. 592 випадки коронавірусної хвороби COVID-19.