Карантин в Україні був введений наприкінці березня, щоб запобігти поширенню коронавірусу  / Цензор.нет

Українські артисти зібралися під Кабінетом міністрів на протест.

Відео підготовки до акції опублікував Telegram-канал Киев сейчас.

До будівлі уряду зірки принесли столи й музичні колонки, а також приготували плакати з гаслами: «Рівні права для організаторів концертів» тощо.

Відео дня

Цензор.нет

Також на акцію прийшла й Ольга Полякова, яка напередодні закликала виходити колег на протести.

Киев сейчас

Тим часом учасники акції ввімкнули під Кабміном на знак протесту музику, йдеться у відео, викладеному у Facebook київським фотографом Лідією Тропман.

Стало відомо, що протест підтримала й співачка Наталія Валевська. Вона, зокрема, порівняла зірок на карантині з таксистами.

«Уявіть собі відомих людей, які пересіли у таксі. Це приниження з боку держави. Коли ви вже зробите нарешті, щоб запрацював закон про авторське право, тоді можна щось забороняти. Коли, наприклад,  станеться така ситуація, що нам треба сидіти вдома, то можемо розраховувати на роялті, як у сусідній Польщі», – висловилась жінка.

Що обурило зірок

За словами продюсера співачки Ольги Полякової, у Києві постійно відбуваються концерти приїжджих музикантів, тоді як для українських це робити забороняють, посилаючись на діючі карантинні обмеження.

«Це відбувається часто. І це обурює частину цеху концертних організаторів. Коли в одних концерти відбуваються, а в інших – ні. Російським зіркам дозволяють виступати, а нашим – ні. Ці рішення розколюють. Тобто, ми зараз ділимо суспільство на хороших організаторів і поганих», – пояснив чоловік.

Водночас популярна реп-виконавиця Alyona Alyona в Instagram заявила, що «музична індустрія зазнає збитків і стрімко вмирає».

«Нам також треба утримувати наші команди та залишатися на плаву. Ми всі мовчали і довго терпіли, поважаючи позицію влади. Але влада не йде на поступки. Пане президенте, прем’єре і главо МОЗ, ми просимо вас зробити план виходу з кризи для нашої індустрії», – звернулася жінка у тематичному відео.

Карантин в Україні: що відомо

  • Карантин в Україні був введений наприкінці березня, щоб запобігти поширенню коронавірусу. Уряд вирішив повністю зупинити громадський транспорт і перекрити міжобласне сполучення. Послаблювати обмеження почали з початку літа.
  • У серпні карантин змінили на адаптивний. Тоді регіони країни поділили на «червону», «зелену», «помаранчеву» зони з огляду на завантаженість ліжок, середню кількість тестувань населення, коефіцієнт виявлення випадків інфікування та показник динаміки зростання випадків інфікування. Таким чином, у кожній з епідеміологічних зон встановили різні карантинні обмеження. Найм’якіші – у "зеленій" зоні, найбільш жорсткі очікують регіони "червоної" зони.
  • Наприкінці серпня Конституційний суд визнав неконституційними деякі обмеження карантину. Зокрема, обмеження прав і свободи громадян на період дії карантину суперечать Конституції України. Також судді погодилися, що зупинка громадського транспорту та заборона діяльності громадських закладів є порушеннями Конституції.