В Україні запровадила ряд обмежень для хасидів, які здійснюють паломництво до Умані / фото УНІАН, Ковальчук Віктор

Державна комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій встановила ряд обмежень для хасидів, які здійснюють паломництво до Умані.

Про це в Telegram повідомив міністр кабінету міністрів Олег Немчинов.

Читайте такожЗеленський провів нараду з рабинами України щодо паломництва хасидів

Відео дня

Він зазначив, що на позачерговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій розглянули питання щодо масового паломництва брацлавських хасидів до Умані Черкаської області для святкування Рош га-Шана (Нового року за іудейським календарем).

Було вирішено надати ряд доручень Черкаській ОДА разом з Міністерством охорони здоров'я, Міністерством внутрішніх справ, Нацполіцією, Держслужбою з надзвичайних ситуацій, Держпродспоживслужбою та Національною гвардією на період з 15 до 21 вересня 2020 року в районі проведення паломництва: заборонити проведення масових культурних заходів, у т.ч. релігійних та культурних, за участі більше однієї особи на 10 кв. метрів площі будівлі або території; заборонити проведення концертів, дискотек, роботу розважальних закладів; заборонити стихійну торгівлю тощо.

Також було прийнято рішення створити штаб з безпечного проведення святкування Рош га-Шана в Умані із залученням правоохоронних органів, медичних служб, органів місцевого самоврядування, представників Федерації єврейських общин України та громадських організацій, забезпечити проведення його щоденних засідань для вирішення оперативних питань; встановити межі району проведення паломництва.

Крім того, Держкомісія з питань ТЕБ і НС доручила встановити достатню кількість карантинних контрольно-пропускних пунктів при в’їзді до Умані та поблизу місць паломництва, організувати проведення на цих пунктах температурного скринінгу громадян; організувати встановлення в районі проведення паломництва та на основних об’єктах додаткової розмітки для дотримання громадянами соціальної дистанції, а також додаткових дорожніх знаків.

Також відповідальні органи влади мають визначити окремі інфраструктурні об’єкти, які будуть використовувати як обсерватори у випадку різкого спалаху захворювання на COVID-19 серед паломників та серед працівників органів державної влади, які будуть забезпечувати правопорядок та надавати медичну допомогу в районі проведення паломництва.

Крім того, буде визначено порядок доставлення харчових продуктів в районі проведення паломництва та вивезення відходів та організовано проведення належної дезінфекції місць паломництва, культових будівель, а також місць харчування та проживання.

Окрім того, місцева влада має організувати проведення розрахунку площі основних об’єктів, які відвідуватимуть паломники з метою визначення кількості громадян, що можуть знаходитись одночасно поблизу місць паломництва, відповідно до карантинних обмежень; спланувати з використанням необхідної кількості турнікетів порядку проходу паломників до культових будівель шляхом поділу на дві частини для входу і виходу та передбачити проведення температурного скринінгу.

Паломництво хасидів в Умані: що відомо

  • Влітку МЗС Ізраїлю закликало українську владу вжити заходів для того, щоб не допустити масових зібрань людей в Умані, аби не сприяти поширенню коронавірусу.
  • 18 серпня уряди України та Ізраїлю у спільній заяві закликали хасидів через загрозливу епідемічну ситуацію утриматися від відвідування Умані.
  • Президент фонду імені Рабі Нахмана Натан Бен-Нун висловлював сподівання, що органи місцевої і центральної влади України, попри карантинні обмеження, дозволять хасидам здійснити паломництво до священних для них місць в Умані.
  • 27 серпня уряд встановив заборону на в’їзд іноземних громадян з опівночі 28 серпня.
  • За даними поліції, на сьогодні в Умані перебуває близько 500 паломників-хасидів, а публічний порядок у місті забезпечуватиме понад 500 поліцейських.
  • У 2019 році для зустрічі 5780-го іудейського Нового року (Рош га-Шана) в Умань прибули понад 30 тисяч паломників. Цього року святкування Рош га-Шана заплановане на 18 вересня.