Ілюстрація REUTERS

Українські лабораторії вже розпочала здійснювати тестування методом імуноферментного аналізу, результати якого демонструють наявність антитіл в організмі людини до нового коронавірусу, вже зроблено близько 6,3 тис. ІФА-тестів.

Читайте такожУ Києві зафіксовано новий спалах коронавірусу у гуртожитку, одна людина померла

Про це під час брифінгу повідомив міністр охорони здоров'я України Максим Степанов.

«Під час ІФА-тестування ми визначаємо наявність антитіл в організмі людини. Воно може показувати, чи перехворіла вже людина на коронавірусну хворобу COVID-19, чи ні. Ми розпочали це тестування, воно проводиться децентралізовано, тобто в обласних, районних лікарнях, скрізь, де є відповідні лабораторії. На сьогодні вже зроблено близько 6,3 тис. ІФА-тестів», - сказав він.

За словами міністра, минулої доби в Україна було зроблено 10 тис. 811 досліджень методом ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція – УНІАН) та 1 тис. 560 ІФА-тестів.

Степанов додав, що за минулу добу в Україні зафіксовано 393 нових випадки захворювання на COVID-19, серед хворих - 7 дітей та 64 медпрацівники. Найбільша кількість випадків зафіксована у Львівській (56 осіб) та Рівненській (52 особи) областях, а також у Києві (55 осіб).

Було госпіталізовано 64 особи, зафіксовано 17 летальних випадків, при цьому одужали 377 осіб. Загалом під час пандемії захворіли 23 тис. 204 особи, з них 1,7 тис. дітей, а також 4 тис. 475 медпрацівників. Загалом одужало 9 тис. 311 осіб, померли 696.

Як повідомляв УНІАН, 7 травня Верховна Рада ухвалила закон щодо підвищення спроможності системи охорони здоров'я України протидіяти поширенню COVID-19 (№ 3380). 15 травня цей закон підписав президент.

Закон передбачає обов’язкове тестування на амбулаторному та стаціонарному рівнях усіх осіб з ознаками коронавірусної хвороби, а також тих, хто контактував з хворими на COVID-19. Крім того, обов’язкове тестування поширюється на медиків, які працюють у лікарнях з такими хворими, працівників поліції, Нацгвардії та інших працівників, задіяних до вжиття протиепідемічних заходів, незалежно від того, чи мали вони контакт з хворим на коронавірусну хворобу.

Згідно з наказом МОЗ про затвердження змін до стандартів медичної допомоги при COVID-19, яким в Україні запроваджується лабораторне тестування на коронавірус методом ІФА, згадані у законі категорії осіб підлягають тестуванню методами ПЛР та ІФА.