Ольга Голубовська назвала пік захворюваності на коронавірус в Україні / фото УНІАН

Пік захворюваності на коронавірус в України ще не настав, і наразі неможливо дати точний прогноз, коли це станеться.

Про це доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного інституту ім. Богомольця Ольга Голубовська заявила на прес-конференції в УНІАН на тему: «Коронавірус COVID-19 та цукровий діабет. Експерти про те, як вберегти здоров’я».

“Я думаю, що пік у нас ще попереду, але взагалі, ви знаєте, я відмовилася щось прогнозувати по цій хворобі, оскільки, по-перше, жоден прогноз не передбачив того, що сталося в Італії та в США, і все, що стосується прогнозів стосовно глобальних інфекційних хвороб, які лише з’явилися серед людської популяції, - в усьому цьому потрібно бути дуже обережними щодо прогнозів. Зараз головне завдання - забезпечити виживання максимальної кількості хворих”, - сказала Голубовська.

Відео дня

Разом з тим вона закликала громадян на травневі свята продовжувати дотримуватись карантинних обмежень, не дивлячись на спокусу теплої погоди. Голубовська позитивно оцінила рішення уряду продовжити карантин до середини травня.

Читайте такожКличко очікує через тиждень наступного сплеску захворюваності на COVID-19 у Києві

Крім того, вона додала, що на сьогодні вірус SARS-nCoV-2019 мало вивчений в усьому світі, а отже потенційно становить ще не відомі в медичній спільності ризики. Саме тому Голубовська наполягає, що госпіталізувати необхідно не лише хворих, у яких уже почалися проблеми з диханням, але й пацієнтів у стані середньої тяжкості.

“Я була категорично проти дискусії, що потрібно закупити багато апаратів ШВЛ, оскільки наше завдання — не допустити пацієнта до стану, коли йому потрібна штучна вентиляція легень, оскільки особливістю COVID-19 є те, що смертність у хворих, які вже потребують штучного дихання, є надзвичайно високою. Тому я виступаю за більш масову госпіталізацію, навіть більш масову, ніж у розвинених країнах Європи. Нам потрібно запобігати тяжким станам хворих, а для цього потрібно госпіталізувати людей ще до того, як у них виникли тяжкі стани”, - наголосила Голубовська.

Вона також підкреслила, що особливо це стосується людей з групи ризику: з хронічними захворюваннями, такими як діабет, а також людей старше 60 років.

За словами Голубовської, часто буває так, що у людини з групи ризику COVID-19 нібито проходить легко, але раптом її стан може різко погіршитися, що часто призводить до летальних випадків. Саме тому такі пацієнти потребують перебування у стаціонарі, щоб за ними постійно наглядали лікарі.

Крім того, вона наголосила, що найбільшу небезпеку COVID-19 становить для людей з цукровим діабетом, оскільки у них хвороба проходить нетипово — немає першої стадії і починається друга, яка є значно тяжчою.

“Будь-який респіраторний синдром — покашлювання, незначне підвищення температури —має розглядатися апріорі як COVID-19 доти, доки не доведено зворотнє. По-іншому ніяк не виходить. Тому хворі з групи ризику і ті, хто їх спостерігає, мають усвідомлювати ризики і провинні бути направлені до стаціонару за найменших симптомів ГВРІ”, - підкреслила Голубовська.

Як повідомляв УНІАН, за даними Центру громадського здоров'я МОЗ, станом на ранок 23 квітня в Україні зареєстровано 7 тис. 170 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 187 летальних, а 504 пацієнти одужали. За добу зафіксовано 578 нових випадків.

Читайте також: