Зеленський анонсував другий етап пом'якшення карантину / Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський наголосив, що найближчі дні є ключовими для наступного етапу пом’якшення карантину.

«Нам узагалі нескладно підписати папірець, і хоч завтра відкрити метро або дозволити концерти. Та якими будуть наслідки? Мільйон хворих на коронавірус? І тоді замість пом’якшення доведеться посилювати карантин», - йдеться у його відеозверненні.

Президент попросив українців порівняти статистику та показники захворюваності на COVID-19 в Україні з іншими країнами, зокрема сусідами.

Відео дня

«Нам вдається втримувати ситуацію завдяки вчасним діям та вашій підтримці. Давайте це продовжимо. Хто з вас хоче по 20 тисяч нових хворих щодня? Хто хоче тисячі смертей щодня? Щоб лікарі падали від перевтоми? І щоб моторошні картинки з фільмів про апокаліпсис стали реальністю на вулицях вашого міста? Впевнений – цього не хоче ніхто», - сказав він.

Читайте такожКоли у Києві запрацює метро: можлива дата та умови

Тому президент закликав українців бути відповідальними та робити кроки назустріч. «Носіть маски, коли потрібно вийти на вулицю, дотримуйтесь заходів гігієни. Кожен з нас має бути невід’ємною частиною єдиного війська – і тільки тоді ми переможемо хворобу. Наша зброя – терпіння, дисципліна та відповідальність. Наступні дні – ключові. Давайте зберемось і зробимо все для настання наступного етапу пом’якшення карантину. Це – тільки в наших руках», - резюмував він.

Як повідомляв УНІАН, 4 травня Кабмін продовжив запроваджений через поширення коронавірусу карантин до 22 травня та вирішив зняти ряд заборон, починаючи з 11 травня.

В Україні станом на ранок 13 травня зареєстровано 16 тис. 425 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 439 летальних, 3 тис. 716 пацієнтів одужало. За добу зафіксовано 402 нові випадки.