Експерт оцінила ймовірність нового локдауна/ фото УНІАН

Наразі в Україні треба посилювати карантинні заходи, інакше не вдасться розвантажити систему охорони здоров'я. Це може статися вже за декілька тижнів.

Такий прогноз "Главреду" озвучила епідеміолог Національної експертної групи з інфекційного контролю Катерина Сояк. Вона зазначила, що у Києві лікарні вже переповнені й тому "однозначно потрібно ставити питання про розгортання додаткових госпіталів".

Читайте такожУ МОН розповіли, чи відновиться повноцінне навчання у школах після канікул (відео)

Відео дня

Вона вважає, що в нових тимчасових госпіталях, відкриття яких анонсує влада, потрібно буде мотивувати співробітників великими зарплатами.

"Або чимось ще, тому що сьогодні і в стаціонарах, які і так не дуже оснащені всіма фахівцями, не вистачає людей. Багато в чому і тому, що значна частина медиків, які там працюють, знаходяться на лікарняних. Тому, ймовірно, треба буде залучати всіх - і студентів, і тих медиків, які зараз не працюють", - уточнила експерт.

Вона також прокоментувала ймовірність повернення тотального карантину на тлі збільшення захворюваності.

"Коли ми навесні запроваджували карантин, то ми кількість хворих змогли розтягнути в часі. Зараз певні карантинні заходи, можливо, не такі тотальні, як раніше, але потрібно повертати, інакше ми просто не розвантажимо систему охорони здоров'я. Якби ми за літо підготували стаціонари, владнали питання з наявністю кисню в лікарнях, то тоді ми б могли сподіватися на те, що протягнемо без карантину. Але оскільки наші лікарні на тому ж рівні, що і навесні, то, очевидно, що ми знову будемо в карантині вже за пару тижнів", - підсумувала Сояк.

Адаптивний карантин в Україні

  • З 1 серпня адаптивний карантин в Україні передбачає поділ усіх регіонів на чотири зони - "зелену", "жовту", "помаранчеву" і "червону", залежно від епідеміологічної ситуації в кожному окремо взятому.
  • У кожній з епідеміологічних зон встановили різні карантинні обмеження. Найм’якіші - в "зеленій" зоні, найбільш жорсткі заборони очікують регіони "червоної" зони.
  • З 19 жовтня  в Україні почало діяти нове епідемічне зонування.