У світі спостерігається нестабільність в поставках вакцин проти коронавірусу / фото REUTERS

Завідувач кафедри епідеміології Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького, головний спеціаліст Міністерства охорони здоров’я за спеціальністю «Епідеміологія» Наталія Виноград вважає, що при вакцинації від СOVID-19 не можна використовувати другу дозу препарату іншого виробника.

Про це вона сказала на прес-конференції.

Читайте такожЧи обмежуватимуть у вакцинації українців, які не записалися до листа очікування: роз'яснення від МОЗ

Відео дня

На запитання: «Чи можна отримати другу дозу вакцини іншого виробника?», Виноград відповіла: «Думаю, що ні. Я не маю такої інформації про можливість використання іншої за типом вакцини».

Вона зауважила, що у світі спостерігається нестабільність в поставках вакцин, а тому питання використання другої дози препарату іншого виробника є актуальним.

За її словами, у попередні роки були випадки використання однотипних вакцин різних виробників.

«Але сьогодні будемо говорити про дві зовсім різні за типом вакцини, які є реально в Україні – CoviShield та CoronaVac. Це різні за типом вакцини», – додала епідеміолог.

Вакцинація проти коронавірусу: що відомо

  • Як повідомляв УНІАН, 24 лютого в Україні розпочалася кампанія з вакцинації. Під час першого етапу щеплення отримують медики, які працюють з хворими на COVID-19, бригади швидкої допомоги, співробітники лабораторій, які тестують на COVID-19, мешканці та персонал будинків для людей поважного віку, військовослужбовці, які проходять службу в районі проведення ООС.
  • В Україні щеплення роблять вакциною CoviShield (AstraZeneca), виробленою в Індії в Інституті сироватки крові за ліцензією.
  • Провал вакцинації: в Україні за добу щеплення проти COVID-19 отримали лише півтори тисячі осіб