На тих, хто відмовився від вакцинації, адміністрація установ чинить тиск / фото REUTERS

На окупованій частині Луганської області людям, які відмовляються від вакцини російського виробництва, погрожують звільненням.

Як повідомляє Східна правозахисна група з посиланням на свої джерела, в окупованих Красному Лучі, Антрациті й Лутугине зафіксовані перші відмови місцевого населення вакцинуватися російським препаратом «Спутник V».

Відзначається, що всі відмовники - це «бюджетники». Зокрема, лікарі «швидкої допомоги», медичні сестри, співробітники так званої «народної міліції», працівники міських організацій.

Відео дня

Читайте такожОкупанти "ДНР" заявили про отримання партії російської вакцини від коронавірусу

Загалом, за даними правозахисників, таких людей станом на 4 лютого - 27, проте їх кількість постійно зростає.

«На тих, хто відмовився від вакцинації, адміністрація установ тисне. Працівникам медичної служби - погрожують невиплатою премії і надбавок за роботу з COVID-19, а також обіцяють не госпіталізувати, якщо раптом працівник, який відмовився, захворіє на COVID-19. Для співробітників «народної міліції» - звільнення, відправка на передову, а для співробітників місцевих адміністрацій - звільнення, несплата лікарняного листка в разі захворювання COVID-19», - сказано в повідомленні.

Що відомо про російську вакцину

  • У серпні 2020 року президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія першою у світі зареєструвала вакцину від коронавірусу - «Супутник V». Путін також стверджував, що одна з його дочок зробила собі щеплення цією вакциною.
  • Москва не надала міжнародній науковій спільноті жодних даних про випробування вакцини, що підтверджують її безпеку й ефективність проти COVID-19. Третя фаза клінічних випробувань вакцини перед реєстрацією не проводилася. Разом з тим росіяни оцінили ефективність своєї вакцини в 92%.
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна не закуповує російську вакцину, тому що ніхто не може гарантувати якість цієї вакцини.