Медик розповіла про ситуацію з коронавірусом в Україні / фото REUTERS

В Україні лікарні переповнені, а рівень інфікування коронавірусом в Україні продовжить зростати.

Про це в ефірі телеканалу "Україна 24" розповіла лікарка-епідеміологиня Національної експертної групи з інфекційного контролю Катерина Сояк.

Читайте такожУ МОЗ розповіли, коли очікують пік пандемії COVID-19 в Україні

Відео дня

"Лікарні переповнені, і кожен день ми бачимо наростання захворюваності. Я сподіваюся, що громадяни та політики почнуть до ситуації серйозно ставитися. Поки що ми будемо бачити тільки наростання. Як відомо, один хворий заражає чотирьох здорових, тож кількість хворих збільшуватиметься", — сказала вона.

Сояк розповіла, чи може поліпшити ситуацію розгортання польових тимчасових госпіталів для хворих на коронавірус.

"Поліпшити ситуацію це однозначно може, оскільки у нас не вистачає ліжок. Але наскільки технічно це складно зробити... це непросте завдання. Це все нешвидко і непросто, тому якщо є ресурси та фінанси, це було б зроблено, але мені здається, що було б краще упорядкувати ті лікарні, які є. Проте, оскільки не вистачає існуючих лікарень, напевно, є сенс і в тимчасових", — сказала вона.

Експертка розповіла, які заходи можуть допомогти впоратися з епідемією.

"Ситуацію потроху покращують всі заходи в комплексі. Не можна сказати, що тільки перехід на дистанційне навчання або тільки носіння масок дало результат. Але якщо ми всіх заходів дотримуємося, звичайно вони покращують ситуацію. Однак маски сьогодні люди не всі носять, не всі носять правильно, з санобробкою є проблеми, є скупчення людей в транспорті — все це впливає негативно", — сказала вона.

Станом на ранок 18 жовтня в Україні зафіксовано 298 872 випадків коронавірусної інфекції. За добу виявлено 5 231 новий випадок. Найбільше епізодів захворювання виявлено у Києві, Харківській, Львівській, Одеській та Чернівецькій областях.

Адаптивний карантин в Україні

  • З 1 серпня адаптивний карантин в Україні передбачає поділ усіх регіонів на чотири зони - "зелену", "жовту", "помаранчеву" і "червону", залежно від епідеміологічної ситуації в кожному окремо взятому.
  • У кожній з епідеміологічних зон встановили різні карантинні обмеження. Найм’якіші - в "зеленій" зоні, найбільш жорсткі заборони очікують регіони "червоної" зони.
  • З 19 жовтня  в Україні почало діяти нове епідемічне зонування.