Російська вакцина не пройшла клінічні випробування / REUTERS

Російська вакцина від коронавірусу COVID-19 не пройшла клінічні випробування, до того ж в її покупці є "політичний компонент".

Читайте такожУ МОЗ назвали єдиний спосіб побороти COVID-19

Таку думку в ефірі телеканалу "Україна 24" висловив академік Національної академії наук Сергій Комісаренко. На його думку, треба орієнтуватися на якість, яку можуть забезпечити США і європейські країни.

Відео дня

"У Росії зроблено так, що вони реєструють вакцину, яка ще не пройшла клінічні випробування, але це вже їхня проблема. Друга вакцина (нещодавно в Росії анонсували створення другої за рахунком вакцини - ред.) створена під Новосибірськом, в Кольцово, науковим об'єднанням "Вектор", це інститут вірусології, який раніше дуже ефективно займався створенням біологічної зброї. Створення біологічної зброї - це друга сторона медалі щодо створення вакцини. Ті ж самі люди, ті ж самі підходи, віруси і так далі", - сказав Комісаренко.

За словами академіка, серйозно розглядати російську вакцину не варто.

"У зв'язку з тим, що вони не провели третю фазу випробувань, поки розглядати таку вакцину серйозно не доводиться. Водночас мене дивує, коли говорять "давайте купувати російську вакцину, давайте купувати неросійську вакцину". Ми повинні купувати дуже якісну вакцину. Але з російською є ще політичний компонент. Давайте тоді купувати автомобілі, які зроблені на Волзькому автомобільному заводі, давайте знову будемо всі їздити на "Жигулях". Думаю, що найкращі вакцини будуть зроблені в США, Великій Британії, Франції", - сказав Комісаренко.

Вакцина проти коронавірусу: останні новини