У "Слузі народу" відреаугвали на розмови про російську вацину / Фото: REUTERS

Народний депутат від "Слуги народу", голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький прокоментував заяву свого колеги по фракції Олександра Качури про те, що Україна могла б звернути увагу на російську вакцину від коронавірусу.

В ефірі телеканалу "Україна 24" він пояснив, що вакцина має бути визнана сертифікаційними органами в країнах з жорсткою сертифікаційною політикою. Але Росія до таких країн не належить.

Читайте такожМОЗ закликає лікарів не призначати пацієнтам з COVID-19 антибіотики без потреби

Відео дня

"Потрібно звертати увагу на вакцину, яка є в масовому виробництві, пройшла сертифікацію і визнана сертифікаційними органами в країнах з жорсткою сертифікаційною політикою. Росія не належить до таких країн, до них відносяться США, Європейський Союз, Японія, Швейцарія. Якщо ми будемо бачити, що у світі з'явилася вакцина, яка визнана саме такими країнами, тоді про це можна думати серйозно. Але поки що не існує вакцини, яка пройшла третю стадію випробувань. І зараз такі розмови не несуть нічого, окрім політичного хайпу", — сказав нардеп.

Він додав, що Україна вступила до Вакцинного альянсу і буде в першу чергу разом з іншими країнами організації забезпечена вакциною. Але прогнозів, що вакцина буде створена цього року, нема від жодної компанії, зазначив Радуцький.

За словами депутата, кількість хворих збільшуватиметься, але система охорони здоров'я поки витримує.

"Буде понад п'ять тисяч (хворих на день - ред.). Але у Франції було більше в п'ять разів, ніж в Україні. Тому прогнозувати дуже складно, тим більше, що не тільки Україна зіткнулася з тим, що громадяни перестали дотримуватися правил безпеки.

Ще не використовувалися лікарні третьої черги, відомчі лікарні. На сьогодні, за словами глави МОЗ, система витримує навантаження, і якщо ми уповільнимо зростання, то все буде добре", — сказав він.

Скандальна заява Качури щодо російської вакцини від коронавірусу