Штраф за відсутність маски - Степанов пояснив, як по-новому будуть штрафувати громадян / Фото УНІАН, Микола Тис

Законопроект №3891, який передбачає посилення контролю за дотриманням карантину, пройшов профільний комітет Ради. Його ухвалення міністерство охорони здоров’я чекає вже в сесійній залі парламенту.

Читайте такожЧерез протести "євробляхерів" у Києві змінили маршрути автобусів

Про це на брифінгу 5 листопада повідомив глава МОЗ Денис Степанов.

Відео дня

Він нагадав, що законодавча ініціатива полягає у штрафуванні громадян без захисних масок одразу на місці. Законопроект від уряду подали в парламент ще в липні, але тільки зараз, каже міністр, у депутатів «дійшли руки».

Як і хто штрафуватиме

Штраф за відсутність захисної маски на обличчі буде від 170 до 255 гривень.

«При цьому поліція може відразу складати протокол, а не так, як було раніше. Раніше складали протокол, його передавали в суд, потім вирішували, чи накладати штраф чи не накладати штраф. В результаті цього у нас щодо менш як 3-5% були застосовані штрафні санкції – як до громадян, так і до організацій. Зараз це буде такий же механізм, як і щодо порушення ПДР», – пояснив Степанов.

Українців у випадку ухвалення закону зможуть штрафувати не тільки правоохоронці, а й працівники епідемічного контролю, а також представники органів місцевого самоврядування, бо саме на останніх покладається здійснення контролю за протиепідемічними заходами.

Законопроект щодо посилення контролю за дотриманням карантинних обмежень уперше анонсував головний санлікар Віктор Ляшко.

Наразі – на період карантину – українців можуть штрафувати за відсутність масок в громадських місцях на суму від 170 до 255 гривень. Для юридичних осіб суми штрафів становлять від 200 до 300 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 3 400 гривень до 5 100 гривень).

Коронавірус: важливо знати кожному

  1. Симптоми коронавірусу по днях, перебіг хвороби
  2. Чи хворіють діти коронавірусом, які при цьому у них симптоми
  3. Яка температура тіла найчастіше при коронавірусі
  4. Симптоми  запалення легенів при коронавірусі
  5. Зник нюх - вірний симптом коронавірусу