Симптоми коронавірусу - чому мобільна бригада не їде: пояснює Ляшко / фото УНІАН, Сергій Чузавков

Головний санлікар країни Віктор Ляшко переконаний, що мобільні бригади завжди виїжджають на виклик хворого з симптомами COVID-19, в іншому разі причиною є «людський фактор».

Про це він розповів в інтерв’ю УП. Життя.

Читайте такожВчений назвав причину різкого збільшення хворих на COVID-19 в Україні та світі

Відео дня

За його словами, ці бригади працюють ефективно. Їхній виїзд, зокрема розхідні матеріали, пальне тощо, покриває Національна служба здоров’я.

«Коли мені кажуть, що щось не працює або не їздить, то я більше, ніж упевнений, що хтось або не скористався можливістю, або це людський фактор. І по Києву цих людських факторів набагато більше», – пояснив Ляшко.

Ба більше, чиновник стверджує, що мобільні бригади «зацікавлені виїжджати й забирати зразки», інакше НЗСУ понизить їм коефіцієнт. Він додав, щоб громадяни, маючи явні симптоми коронавірусу, наполягали на приїзді медиків.

Ляшко також зауважив, що мазок медики беруть лише в того члена сім’ї, який має симптоми вірусу.

«Ми не знаємо, у який період часу потрапимо на забір в цю родину. У середньому, десь на 5-7 день найчастіше виникають симптоми, але інші члени родини можуть бути ще не хворі, адже інкубаційний період до 14 днів, хоча десь у 70% усіх випадків інкубаційний період – 7-8 днів»,  – уточнив він.

Симптоми коронавірусу

  • В Україні наразі маємо три головні симптоми: лихоманка, сухий кашель й ускладнене дихання.
  • За інформацією ВООЗ, лихоманка зустрічається у 88% хворих, сухий кашель – у 67%, слабкість – у 38%, ускладнене дихання – у 18%, біль у горлі – у 13%, головний біль – у 13%, біль у м’язах, відчуття холоду і блювота – 5-20%.
  • Ляшко у вересні розповів й про малопоширені симптоми: нежить, діарея, кашель з кров’ю.
  • Симптомом, який може об’єднувати інфікованих українців, є втрата відчуття смаку й запаху.

Як відрізнити COVID-19 і грип

phc.org.ua

Коронавірус: новини, які можуть вас зацікавити