Олег Яковенко каже, що у його відділенні 2/3 пацієнтів – кисневозалежні / фото gre4ka.info

Коронавірус - це абсолютно нове явище, з яким зіштовхнулись медики, науковці та звичайні люди. Інфекція має нетиповий перебіг, зокрема, часто супроводжується задухою.

Про це в інтерв'ю ТСН.ua розповів кандидат медичних наук, завідувач пульмонологічного та інфекційного відділень Волинської обласної клінічної лікарні Олег Яковенко.

Читайте такожПонад 500 годин під апаратом ШВЛ: українець розповів про свою боротьбу із коронавірусом

Відео дня

"Як лікар-пульмонолог, за першою спеціальністю – імунолог, скажу, що такої відвертої поліморбідної хвороби з такими різноманітними клінічними проявами я ще не бачив. Якби це була лише пневмонія…", – каже лікар.

За його словами, навіть у 2009 році, коли був так званий свинячий грип (H1N1), не було такої кількості пацієнтів з пневмоніями і такої кількості кисневозалежних, як при пандемії COVID-19.

"Зараз у моєму відділені 2/3 пацієнтів – кисневозалежні. Також із року в рік у мене лікуються хворі на пневмонію, але ці пневмонії мають інший перебіг, більш-менш благоприємний. А при коронавірусі пацієнти, які є у стаціонарі – всі, як риба без води, хапають повітря. Це не просто сумно, це страшно. Особливо, коли постачання кисню миттєво зупиняється, то всі починають гудіти, кричати", – поділився лікар.

Він додав, що коронавірус наразі є невивченим. "Ти не знаєш, в яку сторону бігти, чим лікувати, як надавати допомогу і в подальшому – як реабілітувати хворих", – каже лікар.

Нагадаємо, в Україні у суботу, 8 серпня, кількість нових випадків COVID-19 зросла на 1 489. Це новий антирекорд від початку пандемії.