Добовий приріст може сягнути 25 тисяч, вважають у МОЗ / фото УНІАН

Ситуація з поширенням COVID-19 у деяких регіонах України наразі на межі критичності.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Читайте такожВ Україні кількість смертей через "ковід" перевищила 35 тисяч

Відео дня

За його словами, минулого тижня в результаті ускладнень від COVID-19 померли 2 тис. 455 людей, що на 400 більше, ніж позаминулого. Також зросла загальна кількість тих, хто захворів за тиждень, - 103 тис. 497 осіб.

Наразі у "червоній" зоні епіднебезпеки перебуває 11 областей країни, а в лікарнях країни перебуває більш як 47 тис. хворих на COVID-19.

"Загальна заповненість ліжок з киснем – близько 58%, і вона продовжує зростати. В країні кількість ліжок з киснем становить понад 67 тис. і ми вже дійшли до певної межі, бо збільшувати їх кількість далі просто немає куди, тому що у інших хвороб не було "канікул" і їх також треба лікувати”, - зазначив міністр.

За словами Степанова, найбільш напружена ситуація у Києві, Хмельницькій, Миколаївській, Житомирській областях, які перебувають у "червоній" зоні епіднебезпеки та у лікарнях яких найбільше заповнених ліжок з киснем. "Вони там перебувають, тому що ситуація достатньо складна – на межі критичності. Тому зараз, як ніколи, важливо дотримуватися всіх карантинних обмежень, які встановлені в нашій країні. Коли регіон дотримується всіх карантинних обмежень, то ми одразу бачимо результат", - наголосив він.

Міністр нагадав, що ще місяць тому критична ситуація була на Івано-Франківщині та Закарпатті. Так, станом на 1 березня заповненість ліжок з киснем в Івано-Франківській області становила 82,5%, а зараз – близько 37%. Крім того, наразі значно зменшилась кількість нових хворих в обох областях.

Очільник МОЗ уточнив, що найближчими днями у разі стабілізації ситуації ці області виводитимуть з "червоної" зони епіднебезпеки.

Проте, за словами Степанова, в Україні протягом найближчих двох-трьох тижнів захворюваність на коронавірус може сягнути 25 тисяч на добу, вважає міністр охорони здоров'я Максим Степанов. За його словами, надходить третя хвиля COVID-19.

"За нашими прогнозами, близько двох тижнів ми можемо рости і за кількістю хворих, і за кількістю госпіталізованих. Це відбувається за рахунок певних областей, регіонів. Колись у лідерах у нас були Івано-Франківська область, Чернівецька, зараз це все переміщується ближче до центру, на схід. На нас ще чекає досить напружена ситуація з третьою хвилею COVID-19", - заявив глава МОЗ в ефірі ТСН.

Коронавірус в Україні: що відомо