REUTERS

Заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони Сергій Кривонос заявив про можливий спалах захворюваності на COVID-19 в Україні у першій декаді травня у зв’язку з масовим відвіданням прихожанами церков на Великдень.

Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

За словами Кривоноса, карантин в Україні був запроваджений «достатньо своєчасно», що дозволило не вийти на рівень захворюваності, який спостерігається в Італії та Іспанії.

Відео дня

Читайте такожУ Києві за минулу добу на коронавірус захворіли ще 97 людей

«Між тим, могло бути ще менше, аби не було провалу по неконтрольованому потоку тих, хто повертався з-за кордону. На жаль, рівень громадської свідомості та відповідальності перед близькими та суспільством у тих, хто повернувся, виявився невисокий, а контроль та організація обсервації з боку місцевих керівників була слабкою», - переконаний заступник секретаря РНБО.

За його словами, у той час, коли звичайні громадяни, бізнес, економіка країни втрачають через карантинні заходи та очікують його послаблення, в Україні може відбутись додатковий спалах захворювання в першій декаді травня від тих, хто, нехтуючи закликами влади, пішов на Великдень до церкви.

«Московський патріархат продовжує дестабілізувати ситуацію в країні - чим більше хворих буде у нас, тим слабкіше ми будемо. Користь для ворога очевидна. На жаль, певна кількість громадян так і не навчилась аналізувати дії з боку московських службовців віри», - вважає він.

Кривонос зауважив, що «зараз лаври Московського патріархату стали джерелами вибухів зараження COVID-19».

«Церква поза державою, але жити повинна по правилах держави та карантину. І якщо пастир не береже свою паству, то це знов комусь треба, і над цим потрібно замислюватись вкотре. І вкотре аналізувати дії, які несуть загрози здоров’ю та безпеці громадян України», - підкреслив він.

«Щодо послаблення вимог карантину, хоч це і не легко, але вважаю, що суттєвого послаблення треба почекати до середини травня. Аби «запаморочення від успіхів у боротьбі з COVID-19» не привело до стрімкого падіння в прірву пандемії», - переконаний заступник секретаря РНБО.

Як повідомляв УНІАН, 11 березня Кабінет міністрів через поширення коронавірусу ухвалив рішення запровадити в Україні карантин з 12 березня по 3 квітня, пізніше продовжив його до 24 квітня.

21 квітня міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив про намір на найближчому засіданні уряду ініціюватиме продовження карантинних заходів до 12 травня.

В Україні станом на 9:00 22 квітня зафіксовано 6 тис. 592 випадки коронавірусної хвороби COVID-19.