Спутник-V - МЗС Литви порівняли купівлю російської вакцини зі спонсоруванням війни на Донбасі / Ілюстрація REUTERS

Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс порівняв купівлю російської вакцини від коронавірусу з фінансуванням агресії Росії на Сході України.

Про це він заявив під час розмови з журналістами у середу, цитує ЄП з посиланням на місцеві ЗМІ.

Читайте такожПольща перепродасть Україні 1,2 мільйона доз вакцини AstraZeneca від коронавірусу

Відео дня

Ландсбергіс нагадав, що невдовзі на ринку з'являться «сотні» виробників вакцин.

«За моїми даними, зараз є сотні виробників, які чекають затвердження своїх вакцин. Навіть якщо більша їх частина не пройде процес дослідження та реєстрації, все одно вакцин на ринку буде досить», - зазначив дипломат.

Ландсбергіс наголосив, що підтримує позицію уряду Литви відмовитися від закупівлі вакцин росіян навіть у випадку, якщо її зареєструє Європейське агентство лікарських засобів.

«Адже ми, напевно, не захочемо купувати вакцину у тих, хто потім на ці гроші буде купувати амуніцію, для, наприклад, використання у Східній Україні", – наголосив міністр.

Ввечері 10 лютого стало відомо про заборону Кабінетом міністрів України реєструвати вакцини держави-агресора.

«Супутник V»: російська вакцина від коронавірусу

  • У серпні 2020 року президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія першою у світі зареєструвала вакцину від коронавірусу «Супутник V». Путін також стверджував, що одна з його дочок зробила собі щеплення цією вакциною.
  • Москва не надала міжнародній науковій спільноті жодних даних про випробування вакцини, що підтверджують її безпеку та ефективність проти COVID-19. Третя фаза клінічних випробувань вакцини перед реєстрацією не проводилася. Разом з тим росіяни оцінили ефективність своєї вакцини в 92%.
  • Президент Зеленський раніше заявляв, що Україна не закуповує російську вакцину, тому що ніхто не може гарантувати якість цієї вакцини.