Лікар вказала на серйозну проблему з тестами на коронавірус / фото REUTERS

Український лікар-інфекціоніст Тетяна Логінова заявила, що тільки 70% ПЛР-тестів правильно визначають захворювання коронавірусною інфекцією COVID-19.

Читайте такожУ МОЗ розповіли, як планують збільшити кількість безкоштовних ПЛР-тестів

Про це вона повідомила в ефірі телеканалу "Україна 24».

Відео дня

"Наш провідний інфекціоніст професор Ольга Голубовська вважає і практика показує, що правдивість ПЛР-тестів, вони дуже специфічні-90%-95% специфічних тестів, але чутливість ПЛР-тестів менше - до 70%. Тобто 30% є хибнопозитивними", - заявила лікар.

Вона розповіла, як у спільноті лікарів пропонують визначати хворих на COVID-19.

"У нинішній час, коли йде вже пандемія, Голубовська та інші фахівці пропонують, що треба базуватися на клініко-епідеміологічних даних. Якщо у пацієнта є кашель, лихоманка, втрата нюху, а на рентгені, а ще краще на КТ видно пневмонію, то тоді можна сміливо ставити діагноз "ковідна пневмонія", - зазначила Логінова.

Разом з тим інший лікар-епідеміолог Людмила Мухарська розповіла, чому в Україні виявляють таку велику кількість позитивних тестів на коронавірусну інфекцію COVID-19.

"Це залежить від того, які контингенти ми досліджуємо. Якщо ми сьогодні досліджуємо хворих людей, тобто тих, які звертаються за медичною допомогою і мають вже якісь симптоми, тобто вони хворі вже і так - це тільки підтверджує наявність хвороби у цих людей. Звичайно, ці люди вже існують серед нас, ми тільки їх виявляємо", - заявила лікар.

За її словами, якщо робити тести тільки людям, у яких вже є симптоми, то кількість позитивних результатів на COVID-19 буде рости.

«А якщо ми будемо досліджувати загалом: контактних, які зазвичай не всі будуть хворі, просто людей з якихось професійних груп, які не хворі, але треба визначити, чи не є вони носіями, тобто, скажімо так, здорову частину суспільства - то, звичайно, серед цих людей кількість (позитивних - ред.) буде менша», – зазначила Мухарська.

Коронавірус в Україні: що відомо про ПЛР-тести

Симптоми коронавірусу

  • В Україні зараз маємо три головні симптоми: лихоманка, сухий кашель і утруднене дихання.
  • За інформацією ВООЗ, лихоманка зустрічається у 88% хворих, сухий кашель – у 67%, слабкість – у 38%, утруднення дихання – у 18%, біль у горлі – у 13%, головний біль – у 13%, біль у м'язах, відчуття холоду і блювота – у 5-20%.
  • Ляшко у вересні розповів і про малопоширені симптоми: нежить, діарея, кашель з кров'ю.
  • Симптомом, який може об'єднувати інфікованих українців, є втрата відчуття смаку і запаху.