REUTERS

У столичному аеропорту "Київ" імені Сікорського відкрили пункт ПЛР-тестування пасажирів на коронавірус COVID-19.

Про це йдеться в сюжеті "Сніданку з 1+1".

Як розповіла лікарка Катерина Лінчевська, тестування доступне для пасажирів з тих рейсів, які прилітають з червоної зони. Також будь-хто охочий може зробити тест в аеропорту.

Відео дня

Читайте такожВідпочинок за кордоном в умовах пандемії: названо перелік країн, куди українці можуть полетіти

"Результати тесту будуть готові через одну добу, іноді трохи раніше. Всі рейси обслуговуються, деякі туристичні фірми пропонують це своїм клієнтам після повернення", - каже вона. 

Лабораторія не працює в аеропорту постійно. Зокрема, якщо ваш літак летить з країни так званого "зеленого списку", тобто з невисоким рівнем розповсюдження коронавірусу, то здати тест за власним бажанням на місці ви не зможете. Це можливо, якщо в той же час прилетить літак з країни "червоного списку", у якій високий рівень захворюваності на коронавірус, а тому на місці будуть брати зразки. 

Читайте такожЄС оновив список "безпечних" країн для в'їзду: чи потрапила до нього Україна

Якщо пасажир прилетів з країни "червоної зони" і здав тест, то він прямує додому і дотримується режиму самоізоляції до моменту, поки не отримає негативний результат. Він надійде на електронну пошту. Лабораторія, що займається тестами, надсилає результати до Центру громадського здоров'я. Якщо у пасажира в телефоні встановлено додаток "Дій вдома", то він одразу повідомить про те, що перебування на контролі 14-денної самоізоляції скасовується. Діяти така послуга буде аж поки в Україні діє карантин.

Вартість тесту 1700 гривень. Оплатити послугу можна онлайн через сайт клініки, що робить тести, готівкою або банківською карткою. Тобто кожен зможе зробити це на місці.

Як повідомляв УНІАН, від українців не вимагають самоізоляції при поверненні з країн "зеленої зони".