Ілюстрація / REUTERS

В Україні лабораторії можуть проводити за добу сотні тисяч тестувань на антитіла до коронавірусу методом ІФА (імуноферментного аналізу).

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарній лікар України Віктор Ляшко в ефірі програми «Сніданок з 1+1»

Читайте такожТестування на коронавірус: Ляшко розповів кого й коли перевірятимуть

Відео дня

«Ми додатково до полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) додаємо таке тестування - імуноферментний аналіз, який значно розширить тестування, оскільки спроможності наших лабораторій робити таке тестування - сотні тисяч на добу», - заявив він.

Ляшко зауважив, що тестування на антитіла до коронавірусу в державних і комунальних закладах охорони здоров’я буде повністю безкоштовним для Україні за направленням лікаря.

«Один ІФА-тест коштуватиме в районі 80-100 грн, а там далі, скільки приватні лабораторії будуть ставити за послуги - це вони формують ціну», - додав головний санлікар.

«Зараз тільки розпочинається процес, оскільки зараз тільки ЄС, США зареєстрували цю тест-систему, пішло виробництво і я думаю, що воно швидко наситить ринок», - додав Ляшко.

Як повідомляв УНІАН, 26 квітня міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що масове використання ІФА-тестів можливе лише після стовідсоткової впевненості, що вони достовірні.

За його словами, між ІФА-тестами та ПЛР-тестами (полімеразна ланцюгова реакція) є відмінність: ІФА-тести визначають антитіла до збудника інфекції, тобто, чи зустрічалась людина з дією інфекції, чи перехворіла вона, а ПЛР-тести визначають наявність геному в організмі людини.

«Саме тому для діагностування коронавірусної хвороби COVID-19 ми і працюємо з ПЛР-тестами, тільки вони можуть на 100% сказати, чи хвора людина», - пояснював міністр.

15 травня Степанов заявив, що в Україні з наступного тижня планують розпочати тестування українців методом ІФА.

Також 15 травня заступник глави МОЗ, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко повідомив, що імуноферментний аналіз є доступнішим, ніж тестування методом ПЛР, оскільки українські лабораторії можуть роботи близько мільйона таких тестів на добу.

18 травня Степанов повідомив, що сьогодні підпише наказ про запровадження масового тестування українців на антитіла до коронавірусу методом ІФА.

Читайте також: