Як правильно здати тест на COVID-19 / фото REUTERS

В Україні з кожним днем зростає кількість інфікованих коронавірусом. Відповідно і охочих здати аналіз на COVID-19 стає все більше. Деякі контактували з хворими, хтось хоче встигнути відпочити за кордоном, а ще частина - підозрює у себе новий вірус при найменших симптомах застуди.

Читайте такожСтепанов визнав, що в Україні проводитися недостатня кількість тестувань на коронавірус

Журналісти з'ясували, які бувають тести на коронавірус, як їх роблять і що категорично не можна робити перед аналізом.

Відео дня

Як пише "КП в Україні", зараз в Україні є три види аналізу на коронавірус - це експрес-тест, ПЛР-тест і ІФА-тест. Жоден з них не дає 100% результат і найбільш ненадійний – це експрес-тест. За словами фахівців, похибка швидкого тесту може становити 30-40%. ПЛР і ІФА – більш надійні.

Як роблять тест на коронавірус

Під час ПЛР-тесту спеціальною паличкою з ватним тампоном беруть мазок з носа або горла. Паличку потім відправляють в пробірку або контейнер – і на дослідження. ІФА-аналіз - беруть кров з вени. Для експрес-тесту - кров з пальця. Процедури трохи неприємні, але цілком терпимі і не болючі.

Результати експрес-тесту відомі вже через 10 хвилин, ПЛР-тест роблять в середньому два дні, ІФА – до трьох днів.

Скільки коштує тест на коронавірус в Україні

Експрес-тест коштує від 400 до 700 гривень. ПЛР-тест – від 800 до 2400 гривень, якщо з виїздом медсестри за біоматеріалами - ще на 300-500 гривень дорожче. ІФА - від 300 до 600 гривень. Безкоштовно роблять тим, у кого є гострі ознаки COVID-19. Також такий тест роблять тим, кого готують до операції.

Як підготуватися до тесту на коронавірус

За 6-8 годин до тесту не можна використовувати спреї, льодяники і таблетки для горла.

За 3-4 години до тесту не можна: їсти, пити, курити, Полоскати горло або ротову порожнину, чистити зуби, використовувати спреї або краплі в ніс, сольові розчини.

Тест на коронавірус: що ще варто знати