Заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко запевнив, у МОЗ продовжують працювати над посиленням потужностей лабораторій, кількість тестувань на інфікування коронавірусом постійно збільшуватиметься.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Ляшко заявив сьогодні під час онлайн-брифінгу.

Читайте такожУ МОЗ назвали кількість медиків та дітей, у яких діагностували коронавірус

Відео дня

«МОЗ продовжує вживати заходи щодо розширення потужностей і лабораторних спроможностей нашої системи охорони здоров’я. Спочатку епідемії COVID-19 кількість лабораторій, які проводили дослідження, на початок квітня становила 28, сьогодні такі дослідження проводять 73 лабораторії», - заявив він.

Ляшко зазначив, що на початку цього тижня вже 175 лабораторій розпочали проводити тестування методам імуно-ферментного аналізу (ІФА). Загалом в Україні вже проведено 228 тис. досліджень методом ІФА.

«Якщо ми говоримо про продовження та розширення потенціалу лабораторій, то сьогодні лабораторії уклали контракти на поставки 23 приладів для ампліфікації, які дозволяють проводити дослідження методом ПЛР на загальну суму в понад 16 млн грн», - повідомив він.

Ляшко додав, що укладено контракти на поставки 10 станцій автоматичного виділення РНК, українські лабораторії вже почали їх отримувати. Такі станції дозволять пришвидшити роботу лабораторій і зменшить навантаження на лабораторних працівників.

Також, за його словами, укладено додаткові контракти на суму 27 млн грн на закупівлі тест-систем для проведення аналізів методом ПЛР, на суму 14 млн – про закупівлю реагентів для станцій виділення РНК та на 25 млн грн – на закупівлю обладнання, за допомогою якого відбирають зразки біологічного матеріалу для досліджень.

Крім того, працівникам лабораторій та епідеміологам вже виплачено надбавки до зарплат на загальну суму 95 млн грн.

«Ми бачимо зростання кількості тестувань, яке проводять наші лабораторії. Якщо ми порівняємо тиждень початку квітня (з 6 по 12 квітня) – тоді наші лабораторії проводили 16 тисяч досліджень на тиждень. За минулий тиждень кількість досліджень становила 78 тис. 501 зразок. Ми не кажемо, що це верхня межа, ми постійно збільшуємо кількість тестувань», - додав Ляшко.

Він зазначив, що МОЗ спільно з ВООЗ розробив стратегію розширення тестувань, тому кількість тестувань методом ПЛР в Україні буде збільшуватись постійно.

Як повідомляв УНІАН, в Україні з початку епідемії станом на ранок 2 липня зареєстровано 45 тис. 887 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 1 тис. 185 летальних, 20 тис. 053 пацієнти одужали. За добу зафіксовано 889 нових випадків хвороби. Загалом проведено 677 тис. 254 тестування методом ПЛР.