На відео потрапили кадри жахливих умов карет швидких під Києвом / фото УНІАН, Сергій Чузавков

Бригадам медиків «швидких» у Бородянці, що всього за 40 км від Києва, доводиться стежити, щоб пацієнти не травмувалися у салоні карети.

Про це йдеться у сюжеті СТБ.

У старих «швидких» немає ні дефібрилятора, ні кисневого балона. Це критично за умов госпіталізації інфікованих COVID-19. З усього необхідного є ноші.

Відео дня

«Один спереду сідає, тримає за ручку, щоб, не дай Бог, по дорозі не випав пацієнт», – ділиться фельдшер Олександр Ігнацевич.

Сам транспорт заводять не з першого разу. Між дверцятами й підлогою в салоні утворюється величезна щілина.

Читайте такожЯк відрізнити коронавірус від грипу: пояснення фахівців

«Буде повінь – ця вода буде всередині. Тобто, вихід один: закривати ногою цю дірку, щоб вода не летіла на пацієнта», – розповідає журналістам медик.

Водночас нова «швидка» стоїть у гаражі лікарні вже майже півроку через зламаний двигун. Про цю проблему знає навіть міністр охорони здоров’я Максим Степанов. Під час візиту очільник МОЗ пообіцяв до кінця року оновити весь склад медтранспорту в регіоні.

За словами автора сюжету, на 60 населених пунктів є три старі ВАЗ і лише одна сучасна «швидка».

Що кажуть в Києві

За словами директорки Київського обласного центру екстреної медичної служби та медицини катастроф Оксани Шарко, вона робить усе можливе, що не зробили її попередники «за останні 15 років». За 10 місяців на посаді, зізнається, все змінити не вдається.

«На сьогодні у нас триває закупівля автомобілів. На сьогодні міністр пообіцяв, будучи в Бородянці, передати нам 28 автомобілів. У мене немає можливості змінити там автомобілі, бо доведеться у когось забрати», – заявила жінка.

При цьому чиновниця назвала неправдою, що медикам «швидких» видають необхідні ліки для пацієнтів у неповному обсязі.

Коронавірус в Україні: новини 21 жовтня