В Луцьку дитина загинула від двосторонньої пневмонії / Cкріншот з відео, ТСН

В Луцьку 5-річна дівчинка померла в лікарні від пневмонії. Батьки звинувачують лікарів в недбалості, адже смертельно небезпечні симптоми діагностували занадто пізно. Лікарі ж усі звинувачення відкидають.

Читайте такожКоронавірус може зникнути до винайдення вакцини - лікар

Про це йдеться у сюжеті ТСН. Зазначається, що рентген та УЗД дитині зробили лише на третій день після шпиталізації, в той час як у дівчинки трималася висока температура.

Відео дня

Тато дівчинки Сергій Смаль розповідає, що все відбувалося стрімко. В четвер ввечері після танців у Віки трохи піднялася температура, яка наступного дня зросла до 38. Інших симптомів не було і батьки до лікаря не зверталися. Але в суботу, коли градусник показав 40, родина одразу помчала до лікарні.

"Щодо легенів - ніяких симптомів не було, вони не проявлялися, ні кашлю, ні задишки нічого", - згадує Сергій.

Жодних хрипів не почув і черговий лікар - але, попередньо, діагностував у Віки пневмонію і призначив антибіотики та тест на коронавірус. Дитину лишили у лікарні і вже надвечір у неї сильно заболів живіт.

"Білок очей почав жовтішати. Нам не запропонували ні зробити рентген в суботу чи в неділю, ні УЗД", - додає батько.

Усі ці дослідження зробили лише через два дні після госпіталізації, у понеділок. На знімку було видно, що легені пошкоджені, і лікарі остаточно визначилися з діагнозом: "Двостороння пневмонія". Віку перевели до реанімації та підключили до апарату штучної вентиляції легенів, але марно: наступного дня дівчинка померла.

"Ніде в неї не було ослабленого дихання, нічого. Ми всі вражені. Все так стрімко відбувалося, якось атипово так", - пояснює завідувачка відділення Волинської обласної інфекційної лікарні Ірина Капустіна.

За словами медиків, рентген дівчинці не зробили саме через відсутність симптомів.

Батьки ж впевнені, що лікарі зволікали, бо Віку госпіталізували на вихідні, коли персоналу майже немає. Тому саме медиків вони звинувачують у своєму горі.

Те, що коронавірус у Віки не знайшли, було відомо вже у день її смерті. Однак, батьки про це дізналися лише після похорону. Тож доньку ховали у поліетиленовому пакеті та в закритій труні. В лікарні ж пояснюють, що про негативний тест дізналися одночасно з батьками, коли передзвонили до лабораторного центру за результатами. За фактом смерті обіцяють провести розслідування.

"Це треба ще розбиратися. В нас ще буде власне розбір в професійному колі і будемо оцінювати цю ситуацію", - запевняє медична директорка Волинської обласної інфекційної лікарні Любов Серба.

Натомість рідні дівчинки збираються до поліції. Хочуть добитися правди, аби уберегти інших батьків від такого горя. Віка була їхньою єдиною дитиною.