В уряді визнають, що перебіг епідемії важко прогнозувати / REUTERS

Заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив, що  у МОЗ розглядають сценарій, за яким в Україні може бути по 20 тисяч хворих на добу.

Читайте такожУ Києві медзаклади для хворих на COVID-19 заповнені майже на 73%

«Наше завдання – готуватися до найпесимістичніших сценаріїв. Коли ми говоримо, що вийшли на цифри 6-7 тисяч на добу, то тут питання вже перепрофілювання системи охорони здоров’я від запобігання до зменшення смертності. Що більше буде хворих, то більше система охорони здоров’я буде зациклена на санітарному сортуванні й на порятунку життів», - наголосив він.

Відео дня

За його словами, у МОЗ будуть робити все можливе, щоб алгоритми санітарного сортування не потрібно було затверджувати і публікувати.

«Нині система охорони здоров’я надає медичну допомогу всім, хто її потребує: COVID, інфаркт, інсульт та ін. Так, є певні складнощі, і вони будуть, бо ми працюємо під час непрогнозованої епідемії. Вимагати від системи, якої не було до епідемії, роботи на рівні США чи Франції, буде зухвальством. Це стосується тих заяв, які лунають від експертів та політиків. Тільки дотримання протиепідемічних норм може стримати подальше поширення епідемії», - резюмував він.

Коронавірус в Україні - статистика