У  медзакладах України наразі задіяно майже 10% апаратів ШВЛ \ фото УНІАН

Постачання апаратів штучної вентиляції легень (ШВЛ), закуплених за кошти Фонду боротьби з COVID-19, почнеться наприкінці жовтня.

Читайте такожЛікар розказав, чому апарати ШВЛ шкідливі при коронавірусіЯк передає кореспондент УНІАН, про це під час онлайн-конференції заявила заступник міністра охорони здоров'я Світлана Шаталова.

Вона повідомила, що МОЗ ще в травні довів до ДП «Медичні закупівлі України» медико-технічні характеристики для закупівлі апаратів ШВЛ.

Відео дня

«Після цього розпочали листування з підприємствами, вони моніторили ринки, вносили свої зауваження, і 1 липня повністю були визначені медико-технічні вимоги і характеристики. 16 липня в системі ProZorro був опублікований аукціон, на який подалося сім учасників. 5 серпня ДП «Медичні закупівлі України» звернулося до Міністерства, щоб збільшити очікувану вартість закупівлі ще на 126 млн грн», - повідомила заступник міністра і додала, що МОЗ вважає це неефективним та нераціональним використанням коштів - і ДП "Медичні закупівлі України" оголосило повторний аукціон.

«30 вересня після погодження значного господарського зобов’язання був укладений договір про закупівлю апаратів ШВЛ в кількості 100 одиниць на суму 42 млн грн, та 5 жовтня Міністерство охорони здоров’я погодило другий договір на закупівлю решту апаратів ШВЛ у кількості 100 одиниць. За інформацією ДП «Медичні закупівлі України», починаючи з кінця жовтня, буде організовано поставки апаратів ШВЛ», - повідомила вона.

Крім того у МОЗ, повідомили, що у медзакладах України наразі задіяно майже 10% апаратів ШВЛ. Інші апарати готові до використання у разі потреби.

У медичних закладах України наявні понад 4 тис. апаратів штучної вентиляції легень, готових до надання медичної допомоги, з них наразі задіяні 372 — менш ніж 10% від загальної кількості.

«Наразі в Україні лікарні забезпечені апаратами ШВЛ. На сьогоднішній ранок у медичних закладах були задіяні близько 10% із загальної кількості відповідного обладнання. Усі інші апарати також готові до використання у разі потреби в них, враховуючи щоденний приріст госпіталізації та тривожну динаміку», — підкреслила Шаталова.

Заступник міністра охорони здоров’я зазначила, що мета МОЗ — витратити кошти Фонду боротьби з COVID-19 максимально ефективно, та підкреслила, що наразі про дефіцит апаратів ШВЛ в українських лікарнях не йдеться.

Коронавірус в Україні